Семејниот лекар д-р Дебора Ли истакнува дека само затоа што на пакувањето пишува дека салатата е измиена и подготвена за јадење, не значи дека е без бактерии и дека не треба да се измие пред консумирањето
Експертите во Велика Британија предупредуваат за голем број зaболeни по консумирањето неизмиена зелена салата која е контаминирана со бактерии.
Нова студија покажала дека дури 17 проценти од луѓето во Велика Британија признаваат дека занемаруваат да ја мијат зелената салата, значително зголемувајќи го ризикот од инфекција со потенцијално смртоносни бактерии како што е листеријата.
Листеријата, бактерија која може да биде фатална, предизвикува висока температура, општа слабост и дијареа. Сепак, во некои случаи, може да доведе до развој на смртоносни состојби како што се менингитис или сепса.
Базен на патогени на листовите
Експертите за безбедност на храната спроведоа истражување кое ја поврза епидемијата на E. coli (STEC) што произведува шига токсин со разни готови сендвичи кои содржеле зелена салата. Сега тие предупредуваат дека е важно да се подигне свеста за бактериите што можат да се кријат во зелената салата, дури и оние спакувани со етикета на која пишува дека е измиена, со цел да се минимизира труењето со храна.
Листовите од зелена салата се чест извор на патогени, вклучувајќи норовирус, хепатитис А, криптоспоридиум, гиардија, токсоплазма, салмонела, E. coli, кампилобактер, јерсинија и листерија. Зелената салата се контаминира во практично секој чекор од процесот на производство, од контакт со почва и вода до ракување со зеленчукот, контакт со опрема или складирање – истакнува семејниот лекар д-р Дебора Ли, предупредувајќи дека сите зеленчуци, особено зелената салата, вклучително и оние што се веќе измиени, треба темелно да се измијат пред консумирање. Таа го смета ова за клучен чекор во подготовката на храната за да се намали инциденцата на гастроентеритис.
Измиена не значи „без бактерии“
Споменатата студија ги анализирала навиките за миење салати кај населението на Велика Британија и открила дека 60 проценти од нив биле свесни дека неизмиената зелена салата може да предизвика труење, додека 64 проценти од оние кои признале дека не ја миеле зелената салата рекле дека не мислат дека е потребно. Речиси осум проценти од испитаниците рекле дека користат само спакувана зелена салата која е означена како веќе измиена, но д-р Ли истакнува дека само затоа што на пакувањето пишува дека салатата е измиена и подготвена за јадење, не значи дека е без бактерии.
Салатата што е измиена пред пакувањето се мие со хлор, кој е средство за дезинфекција, а потоа се плакне со чиста вода. Иако ова убива повеќе од 90 проценти од бактериите, многу од нив сè уште остануваат на листовите – предупредува.
Не изгледа расипано, но…
Важно е да се напомене дека храната контаминирана со бактерии, како што е листерија, можеби не изгледа расипано и нема лош мирис, но сепак може да предизвика сериозни, а понекогаш и фатални инфекции. За многу луѓе, труењето со листерија се чувствува како грип, предизвикувајќи висока температура, болки во мускулите, треска, гадење и повраќање. Симптомите обично се повлекуваат по неколку дена, но листериозата кај некои луѓе може да биде и фатална.
Не е доволен млаз вода
Затоа е многу важно да се мие дури и веќе измиената зелена салата, бидејќи тоа ги зголемува шансите дека се отстранети сите преостанати патогени. За уште подобри резултати од миењето, секогаш сушете ги листовите од зелена салата пред да ги јадете, бидејќи влагата на нив може да го поттикне растот на бактерии и мувла, советува д-р Ли.
Студијата, исто така, открила дека повеќе од 70 проценти од луѓето веруваат дека плакнењето на зелената салата под млаз вода од чешма е доволно, а дека само 10 проценти користат раствор од вода и оцет за чистење на зелената салата. Лекарите нагласуваат дека не е доволно само да се храните здраво, туку е подеднакво важно да јадете безбедна храна.
Потенцијалните ризици од немиење на салатата се многу сериозни, и затоа треба да одвоиме време за подготовка на зеленчукот за консумирање, за да биде безбеден, дури и ако тоа го забавува процесот на подготовка на оброкот за некое време, советуваат авторите на студијата.