Дали веќе сте го пробале магичниот чај пу-ер?

Фото: Арт кујна
48

Ефектите на чајот пу-ер во ублажувањето на разни здравствени проблеми се познати со векови. Истражувањата потврдуваат дека го намалува нивото на холестерол во крвта, го подобрува варењето, го зајакнува имунитетот…Колку е постар, толку е подобар, а оние чаеви пу-ер што ќе доживеат сто години се сметаат за вистински колекционерски примероци!

Дали сакате да пиете чај? Дали ги сакате тие моменти на мир кога седнувате со шолја чај во рака и едноставно уживате во него?

Ако одговоривте со „да“, тогаш веројатно сте пробале разни видови чаеви, но можеби сте пропуштиле еден.

Дали веќе сте го пробале магичниот чај пу-ер?

Овој чај, кој неодамна се појави на западниот пазар, е прогласен за едно од големите богатства на Кина и секој што го пробал се согласува дека го добил ова признание со причина.

Се вели дека неговиот вкус е различен од кој било друг чај во светот. Треба да го пробате само еднаш за целосно да се вљубите во него.

Само оној што доаѓа од кинеската покраина Јунан, која е прогласена и за чаен регион, се смета за вистински пу-ер чај (или пу’ер).

Листовите на овој чај растат и се добиваат од стари чајни дрвја што растат покрај реката Ланканг, а секое одгледувалиште создава посебен вид листови.

Вкус во сто нијанси

Овие лисја се движат од цврсти, кои никнуваат на стеблата на култивирани растенија, до високо ценети меки сребрени лисја набрани од диви дрвја, кои растат на падините на надморска височина од 2000 метри.

Одгледувачите ги берат лисјата и ги испраќаат во градот Пуер, каде што секој производител ги обработува своите лисја според еден од старите рецепти за да направи уникатен чај. Затоа пу-ер има стотина нијанси на вкусови.

Чајот отсекогаш бил големо кинеско богатство. Но, откако бројни истражувачи го пробале чајот, тие сакале нивните сонародници да се запознаат со сите придобивки што ги нуди и почнале да го извезуваат.

Постојат две верзии на чај пу-ер, кои се разликуваат во начинот на обработка на лисјата.

Тоа се зелената или шенг сорта и оксидираната црна сорта, или шоу. Зелениот пу-ер се прави со векови, но процесот за црн пу-ер е развиен во 1973 година.

И зелената и црната сорта ги следат истите чекори на обработка, но црната сорта бара дополнителен чекор, наречен „варење“, каде што листовите се собираат на куп за да се олесни ферментацијата.

Откако целосно ќе се обработат, листовите од обете сорти се складираат за процесот на стареење.

Пу-ер може да се пие по само три месеци, но потребни се пет години за да го развие својот уникатен, зрел вкус.

Колку е постар, толку е подобар

Чајот Пу-ер првенствено е создаден од потребата за пијалок што нема да се расипе на долгото патување до неговата дестинација.

Откако бродот или караванот конечно ќе стигнеле до својата дестинација, откривале дека чајот всушност се подобрува со текот на времето поради ферментацијата. Така, процесот на складирање на чајот пу-ер станал практика.

Тие сфатиле дека овој чај е како вино – колку е постар, толку е подобар, а оние чаеви пу-ер што ќе доживеат сто години се сметаат за вистински колекционерски примероци!

Придобивките од овој чај наскоро биле откриени, особено во оние земји кои имаале еднолична исхрана и следствено, проблеми со варењето.

Консумирањето пу-ер го подобрило нивното варење и им обезбедувало важни хранливи материи кои не биле достапни во локалната исхрана – и сето тоа по прифатлива цена.

Во овие области, дневната консумација на пу-ер останала традиција до ден-денес.

Здравствени придобивки

Пу-ер не се нарекува „здрав чај“ зачудно. Неговите лековити својства се зачудувачки.

Имено, овој ладно ферментиран чај содржи изобилство микроорганизми важни за нашата цревна флора и имунитет.

Исто така, содржи бројни витамини, како што се витамините Б1, Б2, Ц и Е, и минералите калиум, магнезиум, калциум и железо.

Истражувањата потврдуваат дека чајот пу-ер го намалува нивото на холестерол во крвта, го подобрува варењето, го зајакнува имунитетот, помага при киселини, го регулира крвниот притисок, ја стимулира циркулацијата, ги штити срцето и крвните садови, помага при губење на тежината.

Се вели дека исто така обезбедува долговечност за луѓето кои го пијат редовно. Многу е погоден за мажи, бидејќи има благотворно дејство врз простатата.

Како да се подготви пу-ер чај?

Чајот се подготвува според следниот рецепт.

Во чајник сварете вода. Прелијте 1 лажичка чај со 2,5 дл вода. За еден литар вода се користи 1 супена лажица чај.

Држете покриено 2-5 минути, а потоа процедете.

Чајните листови можете да ги користите 4 до 5 пати.