Иако најчесто јадеме црвена зелка изрендана за салата, оваа зелка, како и белата, исто така може и да се динста. Приготвена вака црвена зелка ќе биде одличен прилог, додаток на салати, сендвичи, бургери и полнети јадења.
Виолетово-црвената боја на црвената зелка покажува дека таа е богата со антиоксиданти, поточно антоцијани, кои ги штитат нашите клетки од оксидативен стрес. Покрај тоа, таа е богата со витамини Ц и К, има само 30 калории на 100 г и околу три грама влакна.
Иако најчесто јадеме црвена зелка изрендана за салата, оваа зелка, како и белата, исто така може и да се динста.
Приготвена вака црвена зелка ќе биде одличен прилог, додаток на салати, сендвичи, бургери и полнети јадења.
Динстана црвена зелка – рецепти
Ако сакате да подготвите динстана црвена зелка, прво исечете ја на тенки ленти.
Во тава на средна температура ставете малку масло или путер, додадете ги лентите од црвената зелка и пржете неколку минути или додека не омекне.
Се додаваат и зачини за подобар вкус, а некои необични додатоци кои може да се додадат се мед, јаболко, ким или оцет. Како класични зачини секогаш можете да додадете сол и црн пипер. Подолу се дадени неколку рецепти, а на вас останува да му дадете шанса барем на еден од нив.
Обична динстана црвена зелка како прилог
За почеток, ќе започнеме со едноставен и класичен рецепт за динстана црвена зелка. Додадете ја на печено месо, колбаси или пире од компири.
Состојки:
1 главица црвена зелка
1 црвен кромид
2 супени лажици маслиново масло
2 лажици јаболков оцет
1 лажичка мед
половина лажичка сол
половина лажичка црн пипер
100 мл вода.
Подготовка:
Црвената зелка измијте ја и исечкајте ја на тенки ленти, а исечкајте го и црвениот кромид.
Загрејте го маслиновото масло во тава и пржете го црвениот кромид неколку минути.
Додадете ги лентите од зелка и динстајте околу пет минути.
Потоа, додадете мед, јаболков оцет, сол, бибер и вода и покријте.
Оставете да се крчка околу половина час, додека зелката не омекне, повремено мешајќи.
Прилагодете ги зачините и додадете повеќе вода по потреба.
Динстана црвена зелка со јаболко
За сите оние кои сакаат слатко-солени комбинации на вкусови, овој прилог ќе биде хит, особено со печено пилешко или свинско месо.
Состојки:
1 главица црвена зелка
1 кисело јаболко
1 главица црвен кромид
2 лажици путер
1 лажица јаболков оцет
1 лажица мед
100 мл сок од портокал
половина лажичка цејлонски цимет
црн пипер
сол.
Подготовка:
Црвената зелка и црвениот кромид исечкајте ги на тенки ленти, а исто и јаболкото.
Загрејте го путерот во тава и пржете го црвениот кромид неколку минути.
Додадете ги лентите од зелка и динстајте уште неколку минути.
Потоа, додадете ги перченцата јаболка, циметот, јаболковиот оцет и медот.
Додадете го сокот од портокал, покријте и варете, повремено мешајќи, околу половина час.
Динстана црвена зелка со компири
За класични верзии на динстана зелка, следниот рецепт вклучува вообичаени состојки и компири, а ќе биде идеален додаток на стандардниот неделен ручек.
Состојки:
500 гр црвена зелка
3 компири
1 црвен кромид
1 лажица маслиново масло
1 лажица јаболков оцет
1 лажичка шеќер
100 мл вода
црн пипер
сол
прстофат ким.
Подготовка:
Црвената зелка исечкајте ја на ленти, а компирот на коцки.
Црвениот кромид исечкајте го, па пржете го во маслиново масло неколку минути.
Додадете ленти од зелка, шеќер и јаболков оцет.
Потоа, додадете вода и коцките компир, зачини и покријте.
Оставете го да се готви помеѓу 30 и 40 минути додека компирите не омекнат, додадете уште вода доколку е потребно.
Динстана црвена зелка со суво грозје
Сувото грозје е одличен додаток на разни салати, па дури и на тестенини, а одлично ќе одговараат и со црвена зелка со додавање на вино. Овој прилог е идеален за повеќе свечени пригоди.
Состојки:
500 гр црвена зелка (сечкана на ленти)
1 црвен кромид (сечкан)
50 гр суво грозје
1 дцл црвено вино
2 супени лажици маслиново масло
2 лажици јаболков оцет
1 лажичка мед
црн пипер
сол.
Подготовка:
Загрејте го маслиновото масло во тава и пржете го црвениот кромид неколку минути.
Додадете ги лентите од црвена зелка и сувото грозје и динстајте уште неколку минути.
Додадете ги сите преостанати состојки, покријте и варете околу половина час, повремено мешајќи.
Динстана црвена зелка со наут и ориз
Доколку сакате комплетен вегански оброк со динстана црвена зелка, наутот и оризот се идеална комбинација.
Состојки:
половина главица црвена зелка
1 чаша варен ориз
1 мала конзерва наут (исцеден)
1 црвен кромид, сечкан
2 супени лажици маслиново масло
1 лажица соја сос
100 мл супа од зеленчук
1 лажица сок од лимон
1 лажичка чадена пиперка
половина лажичка црн пипер
половина лажичка ким
половина лажичка сол
свежо сечкан магдонос.
Подготовка:
На маслиново масло пропржете го кромидот неколку минути, а потоа додадете ги лентите од црвената зелка и продолжете со пржењето околу седум минути.
Потоа, додадете ги сите зачини, соја сосот и измешајте.
Додадете го наутот и прелијте со малку супа од зеленчук (или вода) и оставете да се динста околу 15 минути.
Потоа додадете ги оризот и сокот од лимон, измешајте и посипете со магдонос.