Додадете два зачини во зелениот чај и претворете го во еликсир на здравје: Ги зајакнува срцето, мозокот и имунитетот

Фото: Pexels
124

Ефикасноста на зелениот чај кога станува збор за здравјето е несомнена, меѓутоа, додавањето куркума и цимет во овој напиток дополнително го подобрува неговиот ефект

Подобро да се спречи отколку да се лечи е поговорка која се покажала како вистинита безброј пати. Кога зборуваме за одржување на здравјето, особено е важно да се размислува за имунитетот, кој служи како штит против многу болести, а многу едноставни алатки можат да ни помогнат во ова.

Чај за имунитет и слабеење

Еден од многуте е пиењето зелен чај, кој содржи висока концентрација на катехини, особено епигалокатехин галат (EGCG), за кој се покажа дека е ефикасен во намалувањето на воспалението, поддршката на кардиоваскуларното здравје и спречувањето на одредени видови рак со намалување на оксидативниот стрес. Откриено е дека зелениот чај ја зголемува оксидацијата на мастите за време на вежбањето, помагајќи му на телото поефикасно да ги користи складираните масти како енергија. Покрај тоа, студиите сугерираат дека може да ги зголеми ефектите на согорување на мастите од вежбањето до 17 проценти.

Пиењето на овој чај, исто така, му користи на нашиот мозок. Имено, биоактивните соединенија во зелениот чај, како што се L-теанинот и кофеинот, работат заедно за да ја подобрат функцијата на нашиот мозок, вклучувајќи ги меморијата, расположението и вниманието.

Л-теанинот нè охрабрува да се опуштиме и на тој начин да ја подобриме менталната бистрина. Консумирањето зелен чај е поврзано и со намален ризик од кардиоваскуларни заболувања поради неговата способност да ги намали нивоата на вкупен и ЛДЛ холестерол. Антиоксидантите во зелениот чај можат да ја подобрат и функцијата на крвните садови, намалувајќи го ризикот од срцеви заболувања.

Додавање куркума и цимет во зелениот чај

Ефикасноста на зелениот чај кога станува збор за здравјето е несомнена, меѓутоа, додавањето куркума и цимет во овој напиток дополнително го подобрува неговиот ефект преку следново:

Антиоксидативно дејство
Куркуминот и циметот се одлични антиоксиданти, а во комбинација можат да ја зголемат вкупната содржина на антиоксиданти во зелениот чај, помагајќи во борбата против оксидативниот стрес и имајќи заштитен ефект врз клетките.

Антивоспалителни ефекти
Куркуминот, активното соединение во куркумата, е еден од најсилните природни антиинфламаторни агенси кој, кога се комбинира со пиперин од црн пипер, може да ја зголеми својата биорасположивост до 2.000 проценти. Од друга страна, на циметот му се припишуваат и антиинфламаторни ефекти поради биоактивните соединенија како што се цинамалдехид, цинаминска киселина и разни полифеноли. Заедно и во комбинација со зелен чај, куркуминот и циметот можат значително да помогнат во намалувањето на воспалението во телото.

Промотори на добар метаболизам
Според експертите, циметот помага во регулирањето на нивото на шеќер во крвта со зголемување на чувствителноста на инсулин, додека куркумата, поради гореспоменатиот куркумин, може да ги поддржи метаболичките процеси, а исто така да ја зголеми чувствителноста на инсулин. Кога се комбинираат со зелен чај, овие два зачини можат да помогнат во регулирањето на телесната тежина и зголемувањето на нивото на енергија.

Куркуминот, со своите антиинфламаторни својства, може да помогне и во смирувањето на дигестивниот тракт, намалување на симптомите на синдром на иритабилни црева и поддршка на здрава цревна слузница. Циметот, исто така, помага во варењето со стимулирање на дигестивните ензими и намалување на гасовите и надуеноста, а неговите антимикробни својства можат да помогнат во балансирањето на цревните бактерии, промовирајќи целокупно поздрав микробиом.

Засилувачи на имунитетот

Куркумата и циметот го зајакнуваат имунолошкиот систем со своите антиинфламаторни и антиоксидантни својства. Активното соединение куркумин може да го зајакне имунолошкиот одговор со регулирање на проинфламаторните цитокини, помагајќи во намалувањето на хроничното воспаление кое може да ја ослабне имунолошката функција.

Оваа комбинација е особено корисна за сезонски болести како грип и настинки. Куркуминот во куркумата може да го намали воспалението на носната шуплина и да ја поддржи имунолошката функција, додека цинамалдехидот во циметот го инхибира растот на патогени кои предизвикуваат настинка, како што се бактериите и вирусите, потенцијално намалувајќи ја сериозноста и времетраењето на симптомите.

Направете си сопствен чај за здравје

Состојки:

кесичка зелен чај,

мало стапче цимет,

1/2 лажичка куркума во прав

чаша вода

Подготовка:

Сварете вода и додадете кесичка чај со куркума во прав или рендана сирова куркума. Оставете да зоврие уште една минута, а потоа додадете го циметот. Откако состојките ќе се растворат, послужете го чајот со лажица мед.