Постои едноставен домашен трик кој можете да го испробате за да проверите дали плодовите било изложени на пестициди.
Пестицидите се клучни алатки во земјоделската практика за заштита на посевите од штетници и болести.
Тие играат витална улога во обезбедувањето високи приноси и зачувување на квалитетот на зеленчукот.
Сепак, нивната употреба не е без контроверзи поради потенцијалните негативни ефекти врз животната средина, здравјето на луѓето и екосистемите како целина.
Кога купувате домати и краставици, важно е да бидете сигурни дека тие се безбедни за јадење и не се контаминирани со пестициди.
Постои едноставен домашен трик кој можете да го испробате за да проверите дали плодовите било изложени на пестициди.
Доматот или краставицата измијте ги темелно под млаз вода за да ги отстраните нечистотиите и површинските остатоци што може да се најдат на зеленчукот кога ќе се соберe.
Одличен трик
Направете паста од сода бикарбона и вода: Ставете една кафена лажичка сода бикарбона во помал сад, а потоа додадете доволно вода за да направите паста.
Добро измешајте за целосно да се раствори сода бикарбоната.
Нанесете ја добиената паста на доматот или краставицата.
Користете прст или четка за да ја распоредите пастата рамномерно по целата површина на овошјето или зеленчукот.
Почекајте неколку минути.
Оставете ја пастата на површината на доматот или краставицата околу 5-10 минути.
За тоа време, сода бикарбонаta ќе реагира ако се присутни пестициди на површината.
Исплакнете под вода.
По неколку минути, измијте ги плодовите под млаз вода за да ја отстраните пастата и сите остатоци.
Набљудувајте ги резултатите.
Ако доматот или краставицата биле изложени на пестициди, може да има промена во бојата или текстурата каде сте ја нанеле пастата. Чист и непрскан производ нема да покаже знаци на реакција.
Овој едноставен трик може да помогне да проверите дали овошјето и зеленчукот што ги консумирате се што е можно побезбедни и поздрави.