Двата колачи се направени со само три состојки и се совршен избор за вашата романтична вечера
Овие колачи се совршени за Денот на вљубените бидејќи не само што се вкусни, туку се и лесни.
Со малку труд при подготовката, вашето срце ќе биде исполнето со слатко уживање и романтика, правејќи го овој ден незаборавен.
Ви носиме рецепти за чизкејк, за кој се потребни јајца, темно чоколадо и крем сирење, и за чоколадна торта, за која се потребни темно чоколадо, јајца и путер. Со оглед на тоа што овие рецепти не содржат брашно, нема да се чувствувате тешко во стомакот после јадењето, а мора да признаете дека е тоа идеално за романтична вечера.
Чизкејк од само три состојки
Состојки:
4 јајца
150 гр темно чоколадо
150 гр крем сирење
Приготвување:
Загрејте ја рерната на 170 Целзиусови степени. Одделете ги жолчките од белките. Растопете го чоколадото на пареа, а потоа измешајте го крем сирењето. Тргнете ја смесата од оган и додадете ги жолчките. Изматете ги белките во цврст снег, а потоа постепено измешајте ги сирењето и чоколадото. Со масло намачкајте кружна тава за печење обложена со хартија за печење.
Истурете ја смесата, нежно допрете го калапот неколку пати полека чукнете со калапот врз работната површина за да се ослободат сите воздушни меури од смесата.
Истурете топла вода во поголема, подлабока тава и ставете го калапот за тортата во неа. Печете околу 15 минути, намалете ја температурата на 160 Целзиусови степени и печете уште 15 минути. Исклучете ја рерната и оставете го колачот уште 15 минути. Добро изладете го пред послужување.
Чоколадна торта од три состојки
Состојки:
175 гр темно чоколадо
7 јајца
140 гр путер
Приготвување:
Загрејте ја рерната на 130 степени Целзиусови. Калапот за торта обложете го со хартија за печење. Чоколадото искршете го на коцки и стопете го на пареа, па кога ќе се стопи, измешајте го путерот исечкан на коцки. Мешајте додека не се раствори. Изматете ги жолчките додека не се запенат и со нежно мешање додајте ги во изладената смеса.
Во друг сад изматете ги белките во цврста пена, а потоа додавајте ги лажица по лажица во подготвената смеса. Нежно мешајте додека не стане компактна. Истурете ја смесата во подготвениот калап и покријте го со фолија.
Ставете го калапот во поголем сад за печење, наполнет со топла вода додека не стигне до половина од калапот. Печете околу 25 минути, додека површината не се покрие со крцкава кора, а средината остане мека. Оставете го да се излади и декорирајте со бобинки по желба.