Две недели по две круши на ден: Намалете ја опасноста од мозочен удар

Фото: Pexels
146

Во една студија во која учествувале 20.000 луѓе во текот на десет години, било заклучено дека секои 25 грама овошје со бело „месо“ (како крушите) консумирани на дневна основа, значително го намалуваат ризикот од мозочен удар. Тоа е прилично импресивно.

Овие слатки овошја кои добро ги знаеме се всушност моќен додаток во исхраната. Помагаат за слабеење, ама имаат и многу здравствени придобивки. Јадете по две круши на ден во текот на две недели и видете што ќе се случи со вашиот организам.

Крушите се полни со антиоксиданти, здрави растителни комбинации и диетални влакна кои му даваат на нашето тело неопходен поттик. Покрај тоа, тие исто така содржат значителни количини на неопходни хранливи материи како што се витамин Ц, витамин К, фолна киселина, бакар и калиум – и сето тоа во мала количина од овошјето.

Поради недостаток на подобар збор, крушите се навистина суперхрана против стареење која дури може да помогне во борбата против кардиоваскуларните болести. Антиоксидантот во крушите, наречен процијанидин, се покажало дека помага при закочаеност во срцевото ткиво, што му олеснува на срцето да пумпа крв низ телото. Овој антиоксидант, исто така, се покажа дека го намалува ЛДЛ (лошиот) холестерол додека го зголемува ХДЛ (добриот) холестерол, што значи дека го намалува ризикот од срцев удар!

Слично на тоа, кверцетинот, друг антиоксидант кој се наоѓа во лушпата на крушата, се покажа дека го намалува воспалението и ги намалува факторите на ризик од срцеви заболувања, како што се високиот крвен притисок и високиот холестерол. И ако тоа не ви беше доволно, јадењето круши може да го намали и ризикот од мозочен удар. Во една студија во која учествувале 20.000 луѓе во текот на десет години, било заклучено дека секои 25 грама овошје со бело „месо“ (како крушите) консумирани на дневна основа, значително го намалуваат ризикот од мозочен удар. Тоа е прилично импресивно.

Иако се слатко овошје, крушите се поврзани и со помал ризик од дијабетес. Диететските влакна во крушите помагаат во забавување на варењето, така што телото има повеќе време да го разгради вишокот шеќер. Ова може да помогне да се стабилизира и намали нивото на шеќер во крвта, а со тоа да се намали ризикот од дијабетес. Една студија на повеќе од 200.000 луѓе покажала дека јадењето пет или повеќе порции овошје богато со антоцијани – како крушите – неделно, е поврзано со 23 проценти помал ризик од дијабетес тип 2.

Дополнително, студијата на животни покажала дека растителните соединенија, како антоцијаните кои се наоѓаат во излупените круши, тие имаат и „антидијабетично“ и антиинфламаторно дејство.
Тие се одлични ако сакате да изгубите неколку килограми. Крушата е нискокалорична, богата со вода и релативно богата со диетални влакна. Се покажа дека нискокалорична диета богата со хранливи материи помага во губење на тежината, додека зголемената хидратација се покажа дека придонесува за здрава тежина. Уште повеќе, влакната во крушите можат да ви помогнат да се чувствувате сити, со што ќе го спречите прејадувањето. Диететските влакна исто така имаат корист за варењето и за здравјето на цревата – што е исклучително важно за одржување на здрава тежина. Во едно истражување, 40 возрасни јаделе по две круши дневно и изгубиле 1,1 сантиметар во обемот на половината во текот на 12 недели. Во текот на втората десетнеделна студија, жените кои додале три круши дневно во исхраната изгубиле во просек по 1,9 килограми, што е повеќе од испитаниците кои додале овес во секојдневната исхрана. Крушите не се само храна за слабеење, туку се и моќна намирница против стареење која може да ви помогне во борбата против болестите.