Една лажичка мед во јогуртот и вашиот метаболизам ќе работи како швајцарски часовник

Фото: Freepik
7.183

Врз основа на постојните сознанија за јогуртот и медот, нутриционистката Хана Холшер и нејзините колеги сакале да истражат дали медот е повеќе од само засладувач во оваа комбинација.

Додавањето на една или две лажици мед во порција незасладен грчки јогурт може да ја зголеми пробиотската моќ на јогуртот, сугерираат новите истражувања за медот и јогуртот.

На овој начин, на корисните бактерии од јогуртот им се помага да го преживеат патувањето низ нашиот дигестивен систем.

„Не интересираше комбинацијата на јогурт и мед, што е вообичаена во медитеранската исхрана, и како таа влијае на гастроинтестиналниот микробиом“, вели коавторката Хана Холшер, нутриционистка од Универзитетот во Илиноис.

Медитеранската исхрана е поврзана со голем број здравствени придобивки, кои обично се припишуваат на присуството на здрави масти од рибата, маслиновото масло и јаткастите плодови, како и намалениот внес на црвено месо.

Иако млечните производи не играат голема улога во оваа диета, постојат исклучоци – особено кога се работи за сирење и јогурт.

И уште од старогрчкиот млечен производ оксигал, многу медитерански традиции го користеле медот како засладувач за јогурт.

Некои видови јогурт се збогатени со пробиотски бактериски соеви како Bifidobacterium animalis.

Тој е природен жител на гастроинтестиналниот тракт на многу живи суштества, вклучувајќи ги и луѓето, а претходните истражувања го поврзуваат со подобрување на здравјето на гастроинтестиналниот тракт и функцијата на имунолошкиот систем.

Медот е познат по своите антибактериски својства, но исто така е и пребиотик – средство кое го поттикнува растот или активноста на корисни микроорганизми во телото.

Со оглед на неговиот потенцијал за зајакнување на корисните бактерии, истражувачите сакале да откријат дали медот може да им помогне на тие бактерии да ги преживеат опасностите со кои се соочуваат во човечкиот дигестивен систем.

„Ензимите во нашата уста, желудникот и цревата помагаат во варењето и ја олеснуваат апсорпцијата на хранливите материи, но ја намалуваат и одржливоста на микроорганизмите“, објаснува Хана.

„Тоа е одлично кога станува збор за патогени, но не нужно кога станува збор за корисни бактерии. „Сакавме да истражиме дали медот може да им помогне на пробиотските бактерии да преживеат во цревата“, вели таа.

Во првата од двете нови студии, истражувачите спровеле лабораториски експерименти за да испитаат како четири видови мед (од луцерка, хељда, детелина и цвет од портокал) влијаат на одржливоста на B. animalis во јогуртот за време на симулирано варење.

Тие измешале јогурт инокулиран со бактерии со еден од четирите видови мед, а потоа им дозволиле на бактериите да растат во петриеви садови додека биле изложени на раствори кои симулираат различни течности што се среќаваат во нашите црева – плунка, желудочна киселина, цревна жолчка и ензими.

Ниту еден од четирите видови мед не покажал значаен ефект врз опстанокот на бактериите во плунката или желудочната киселина, објавиле истражувачите, со резултати слични на оние на контролните групи на кои им дале јогурт измешан со шеќер или вода.

Меѓутоа, во растворите направени за да имитираат цревни течности, јогуртот измешан со мед го поддржувал опстанокот на корисни бактерии.

Ефектот бил најизразен кај медот од детелина, покажало истражувањето.

Истражувачите ги потврдиле своите првични наоди во контролирана вкрстена студија во која биле вклучени 62 здрави возрасни лица.

Едната група учесници била замолена да јаде јогурт со мед од детелина две недели, а другата да јаде термички обработен јогурт исто толку време.

Во продолжение на истражувањето, 36 учесници продолжиле со трета фаза, каде јаделе јогурт измешан со шеќер.

Учесниците доставиле примероци од столицата, како и информации за дигестивниот систем, а исто така пополниле прашалници и задачи за проценка на расположението, познанието и општата благосостојба.

„Нашите наоди покажаа дека комбинирањето на мед со јогурт го поддржува опстанокот на пробиотските бактерии од јогуртот во цревата, така што лабораториските резултати се навистина применливи во реалниот живот“, вели Холшер.

Студијата не открила промени во брзината на поминувањето низ дебелото црево, зачестеноста на движењата на дебелото црево, расположението или когнитивноста.

Но, ова едноставно може да го одразува општото здравје на учесниците, забележува Хана и не ја исклучува потребата од понатамошни истражувања.

Важно е да се напомене дека медот сè уште е шеќер, со сите поврзани здравствени ризици, а авторите на студијата не сугерираат дека треба да ѝ пристапите на оваа комбинација како Вини Пу.

„Откривме дека една лажица мед во порција јогурт помага во одржување на пробиотиците.

Сепак, мораме да запомниме дека медот е додаден шеќер и секој треба да биде свесен за количеството шеќер во исхраната за да ја одржи здравата телесна тежина“, објаснува таа.

Иако има многу истражувања кои укажуваат на потенцијалните придобивки од пробиотиците, исто така е важно да се напомене дека пробиотските суплементи не се за секого и дека можат да бидат опасни.

Генерално, Хана вели дека ова истражување укажува на скриеното значење на древната традиција на мешање мед и јогурт.

„Додавањето малку мед во незасладениот јогурт е убава кулинарска комбинација што треба да ја вклучите во вашето мени“, заклучува таа.