Направете четири вида божиќни колачиња од едно тесто! Овој рецепт е идеален за секој што нема многу време, а сака да има разновидни домашни колачиња за Божиќ!
Направете четири вида божиќни колачиња од едно тесто! Овој рецепт е идеален за секој што нема многу време, а сака да има разновидни домашни колачиња за Божиќ!
Состојки:
За основното тесто:
500 г остро брашно (T-400)
300 г глатко брашно (Т-500)
500 г путер/маргарин
200 г шеќер во прав
1 јајце
1 жолчка од јајце
2 ванилин шеќери
рендана кора од 1 лимон
1 лажица рум
Подготовка:
Измешајте го путерот/маргаринот со шеќерот во прав и ванилиниот шеќер. Додадете го јајцето, жолчката, румот и ренданата кора од лимон. Мешајте сè уште малку, а потоа додадете ги двата вида брашно.
Месете го тестото со раце додека не се изедначи, поделете го на 4 еднакви делови и додадете ги посакуваните додатоци на секој дел – мелени ореви, лешници или бадеми, рогач или мак, кокос, какао во прав… За ¼ од тестото, доволно е да додадете 50 г додатоци или 1-2 лажици какао во прав.
Завиткајте го подготвеното тесто во проѕирна фолија и ставете го во фрижидер најмалку половина час пред да започнете со правење колачиња.
КОЛАЧИЊА СО НУТЕЛА И ЛЕШНИЦИ
Додадете 50 г мелени лешници и 2 лажици просеано какао во тестото. Развлечете го тестото тенко и исечете кругови. Залепете ги печените и изладени колачиња со Нутела или некој друг чоколаден намаз. Премачкајте ги залепените колачиња со стопено чоколадо и наросете ги со грубо сечкани печени лешници.
ЅВЕЗДИ ОД ПОРТОКАЛ И БАДЕМИ
Додадете 50 г мелени бадеми, 1 лажичка цимет и рендана кора од 1 портокал во тестото. Развлечете го тестото тенко и исечете ѕвездички. Залепете ги печените и изладени колачиња со бело чоколадо и крем од портокал. Подгответе го кремот така што ќе растопите 100 г бело чоколадо во 50 мл слатка павлака. Додадете рендана кора од ½ портокал, изладете и измешајте со 50 г путер на собна температура. Декорирајте со растопено чоколадо и декоративни зрнца.
ПОЛНЕТИ КОЛАЧИЊА СО ЛЕШНИЦИ И ЏЕМ
Додадете 50 г мелени лешници во тестото. Земајте парчиња тесто, обликувајте ги во топчиња и ставете ги на плех за печење. Направете вдлабнатина во секое топче со прст или лажица. Наполнете ги испечените и изладени топчиња со џем (доколку е потребно, растопете го џемот на тивок оган) и наросете со малку мелени или сечкани лешници.
Забелешка: Можете да ја искористите преостанатата белка од јајце така што ќе ги потопите топчињата во изматена белка од јајце пред печење, а потоа ќе ги извалкате во мелени ореви или лешници.
ВАНИЛИЦИ СО ЏЕМ
Развлечете го тестото тенко и вадете ги посакуваните форми. Премачкајте ги печените и изладени колачиња со џем, а потоа поросете ги со шеќер во прав.