Експертите предупредуваат: „Не е доволно само да ги измиете јаболката и краставиците“

Фото: Pexels
239

Иако миењето овошје и зеленчук е стандардна хигиенска практика во многу домаќинства ширум светот, неодамнешното истражување сугерира дека ова едноставно миење можеби не е доволно за целосно отстранување на потенцијално штетните пестициди од вашата храна. Е

Експертите од Земјоделскиот универзитет Анхуи во Кина спровеле детално истражување користејќи високо чувствителни технологии кои овозможиле откривање на траги од хемикалии кои традиционалните методи често ги промашуваат.

Нивните резултати откриле дека миењето на овошјето и зеленчукот, како што се јаболката и краставиците, како и други намирници како што се ракчиња и ориз, не секогаш го елиминира присуството на пестициди поврзани со сериозни здравствени ризици, вклучително и рак на црниот дроб, пишува Daily Mail.

Студијата покажала дека и по темелно миење, на храната може да останат траги од пестициди како што се тирам и карбендазим.

Станува збор за хемикалии кои се користат во пестицидите и се поврзани со различни здравствени проблеми.

Не е доволно да се измијат?

На пример, карбендазимот е поврзан со зголемен ризик од рак на црниот дроб, додека тирамот може да предизвика иритација на кожата и проблеми во развојот на неродените деца, според извештаите на американската Агенција за заштита на животната средина.

Овие пестициди може да предизвикаат главоболки, вртоглавица, мачнини и повраќање, како и проблеми со движењето кога се изложени во високи концентрации.

Иако ниту тирам ниту карбендазим не се одобрени за употреба во Англија, пишува Дејли Мејл, тие сè уште се користат во други земји и може да бидат присутни во увезената храна.

Истражувачите откриле дека лупењето на овошјето и зеленчукот, наместо самото миење, е значително поефикасно во отстранувањето на пестицидите бидејќи овие хемиски соединенија често се наоѓаат во епидермисот или во непосредна близина.

Според истражувачите, лупењето може значително да ја намали изложеноста на пестициди и да ја намали веројатноста за нивно консумирање, што може да биде клучот за долгорочна заштита на здравјето.

Тие го препорачуваат овој метод како подобра алтернатива за да се осигура дека вашата исхрана е што е можно побезбедна и поздрава.

Иако увозните стандарди и регулативи во ЕУ се дизајнирани да го намалат ризикот од контаминација, трагите од пестициди во храната може да бидат присутни во занемарливи количини.

Миење, па лупење

Истражувањата покажале дека долготрајната изложеност на пестициди може да има сериозни здравствени последици, но придобивките од јадењето овошје и зеленчук, кои се богати со витамини, минерали и влакна, често ги надминуваат овие ризици.

Сепак, како превентивна мерка, лупењето на овошјето и зеленчукот може да биде корисно за намалување на ризиците поврзани со пестицидите, осигурувајќи дека вашата исхрана не е само нутритивно богата, туку и што е можно побезбедна.

Конечно, важно е да се забележи дека иако методите како што се лупењето и миењето не можат целосно да ги елиминираат сите ризици поврзани со пестицидите, тие претставуваат дополнителни чекори што можете да ги преземете за да ја подобрите безбедноста на вашата исхрана.

Разбирањето и спроведувањето на овие препораки може значително да придонесе за вашето целокупно здравје и благосостојба.