Оваа состојка со години се рекламира како безопасна алтернатива на шеќерот, но новите истражувања укажуваат на можни сериозни последици за здравјето на крвните садови, па дури и зголемен ризик од мозочен удар.
Во светот на прехранбените трендови без шеќер, многу потрошувачи – особено помладата генерација – секојдневно посегнуваат по енергетски пијалаци и протеински плочки, верувајќи дека избираат поздрава опција. Сепак, новите научни откритија би можеле да ја разнишаат довербата во еден од најпопуларните засладувачи денес – еритритолот. Оваа состојка со години се рекламира како безопасна алтернатива на шеќерот, но новите истражувања укажуваат на можни сериозни последици за здравјето на крвните садови, па дури и зголемен ризик од мозочен удар.
Тим научници од Универзитетот Колорадо во Боулдер открил загрижувачки промени во мозочните клетки откако ги изложиле на еритритол – нискокалоричен засладувач кој често се користи во производите без шеќер, како што се газирани пијалаци и протеински грицки. Студијата користела количини што одговараат на оние што луѓето ги консумираат преку нивна секојдневна консумација.
По само неколку часа, било забележано дека клетките произведуваат помалку протеини одговорни за разградување на згрутчувањето на крвта – процес што игра клучна улога во спречувањето на мозочни удари. Водителот на истражувањето, студентката Обрн Бери, нагласила дека иако еритритолот се промовира како „поздрава“ опција, потребни се понатамошни истражувања за да се потврди неговиот вистински ефект врз циркулаторниот систем.
„Важно е потрошувачите да бидат свесни колку еритритол всушност консумираат преку нивната секојдневна исхрана“, предупредила Бери.
Ова истражување доаѓа во време кога здравствената статистика покажува алармантно зголемување на мозочните удари кај помладата популација, луѓе под 45 години, во последната деценија.
Иако студијата е спроведена на клеточно ниво, таа не е единствената што укажува на можни ризици поврзани со еритритолот. Минатата година, истражувачите во клиниката Кливленд следеле илјадници луѓе и откриле дека поголемата потрошувачка на засладувачот е поврзана со зголемен ризик од срцев удар, мозочен удар и предвремена смрт.
Најновите резултати биле објавени во Journal of Applied Physiology, а експертите велат дека наодите треба да поттикнат потемелна проценка на безбедноста на додатоците во исхраната кои се промовираат како „здрави алтернативи“.