Ги ублажува болките, алергиите, го снижува притисокот, ѝ помага на кожата

Фото: Unsplash
191

На прв поглед, копривата може да предизвика непријатност, особено кај децата, но зад нејзината „пецкава“ надворешност се крие вистинско природно богатство.

Секоја прошетка во природа со себе носи различни изненадувања, а многумина од нас доживеале едно од нив – случаен контакт со растение кое предизвикува непријатно чувство на печење и пецкање на кожата. Иако повеќето луѓе инстинктивно се повлекуваат по таква средба, ако повторно погледнат подобро, ќе сфатат дека билката всушност била коприва – вистински природен скапоцен камен. Иако многу луѓе избегнуваат контакт со неа поради непријатниот допир, копривата крие исклучителни лековити својства кои се користат со векови.

На прв поглед, таа може да предизвика непријатност, особено кај децата, но зад нејзината „пецкава“ надворешност се крие вистинско природно богатство.

Влакненцата на копривата, познати и како трихоми, ослободуваат хемикалии како што се хистамин и серотонин кога ќе дојдат во контакт со кожата, предизвикувајќи печење, болка, црвенило или пецкање.

Трихоми

Копривата (лат. Urtica dioica) се користи за медицински цели уште од времето на древна Грција. Најчесто се користат листовите и коренот. Листовите и стеблата на копривата имаат тенки влакна, познати и како трихоми, кои кога се во контакт со кожата ослободуваат хемикалии како хистамин и серотонин, предизвикувајќи горење, болка, црвенило или пецкање. Но, освен непријатната реакција, поважни се лековитите својства. Најчесто се користат лисјата и корените на ова растение. Хранливи својства на копривата

Листовите од коприва се добар извор на калциум и други минерали кои можат да помогнат да се намали ризикот од бубрежни заболувања, остеопороза и други сериозни состојби.

Богата е и со многу витамини, како што е витаминот Ц, кој е моќна помош за имунолошкиот систем, а содржи и витамин А, кој е неопходен за здравјето на очите, пишува WebMD.

Копривата е исто така добар извор на:

Линоленски киселини

Кверцетин

Железо

Магнезиум

Калиум

Здравствени придобивки од копривата

Настрана од почетната непријатност при пецкање, копривата се користи за лекување на бројни здравствени проблеми.

Болка во зглобовите и артритис

Кај луѓето со остеоартритис, копривата може да помогне во ублажување на болката, било со орален внес или директно нанесување на болната област. Може да ја намали потребата за нестероидни антиинфламаторни лекови (НСАИЛ), кои можат да предизвикаат несакани ефекти со долготрајна употреба. Некои истражувања, исто така, укажуваат на придобивки за автоимуните болести како што е ревматоидниот артритис.

Сезонски алергии (поленска грозница)

Благодарение на нејзините антиинфламаторни својства, копривата може да помогне при симптоми на алергија како што се кивање, затнат нос и чешање. Иако содржи хистамин, тој се користи, според студијата, за регулирање на имунолошкиот одговор и за ублажување на алергиските реакции. Младите листови мора да се берат, секако пред цветање и подалеку од патиштата.

Крвен притисок

Истражувањата покажуваат дека копривата може да го стимулира проширувањето на крвните садови и на тој начин да помогне во намалувањето на крвниот притисок. Може дури и да делува слично на лековите познати како блокатори на калциумови канали, меѓутоа, потребни се дополнителни студии. Но, едно е сигурно: таа е природен диуретик и му помага на телото да ги елиминира вишокот течности и сол, што помага да се намали крвниот притисок.

Кожни болести и егзема

Копривата може да помогне и при проблеми со кожата, како егзема. Комбинација од орална администрација и крем со коприва може да го ублажи црвенилото и чешањето благодарение на нејзиниот антихистамински ефект.

За подготовка на чај може да се користат суви листови или свежи, млади листови од коприва.

Како да се користи коприва

Начинот на примена зависи од здравствениот проблем.

Чај од коприва: сувите листови од коприва може да се користат за да се направи здрав билен чај. Доколку користите свежо набрани млади листови, доволно е да ги прелиете со врела вода и да ги оставите пет минути. Како превентивна мерка секој ден може да се пие шолја чај од коприва. Варена коприва: Варените листови можете да ги подготвите како замена за спанаќ, додавајќи ги во супи, чорби или смути. Важно е да се користат младите листови од ова растение.

Капсули: Достапни се како додатоци во исхраната, но дозата најдобро се одредува по консултација со лекар.

При берење коприви користете дебели ракавици и напролет берете ги помладите листови. Идеално време е сега, во април, бидејќи листовите во тој период се најсвежи и највкусни.