Го намалува холестеролот и штити од замастен црн дроб: Еве како се подготвува и пие во форма на чај

Фото: Pixabay
93

Некои студии покажуваат дека 5 грама ѓумбир дневно во текот на 3 месеци може да ги намали нивоата на LDL холестерол („лошиот холестерол“) за 30 проценти.

Чајот од ѓумбир е традиционално помошно лековито средство кое му одолеало на „забот на времето“. Се користел во кинеската и индиската народна медицина како средство за зајакнување на имунитетот, лекување на кашлица, бронхитис, мачнини и проблеми со варењето.

Современата медицина сè уште го препорачува како лек против мачнини кај пациенти со рак кои се подложени на хемотерапија. Од друга страна, одредени групи пациенти треба да ја избегнуваат оваа билка. Чајот од ѓумбир има пикантен вкус што не му се допаѓа секому, а за терапевтски цели се пие полека – капка по капка.

Содржи и соединенија кои го спречуваат развојот на вируси

Коренот од ѓумбир се користи во традиционалната медицина, главните активни состојки се олеорезин и терпени, а е богат и со витамин Ц, магнезиум и калиум. Ѓумбирот во свежа или во форма на прав ја подобрува целокупната виталност, покажуваат истражувањата.

Содржи соединенија како што се џинџероли и зингерон, кои го спречуваат растот и развојот на вирусите. Ѓумбирот е добар додаток на слатки и солени јадења, може да се додаде како зачин во чорби, салати, супи, јадења со месо.

Чајот од ѓумбир го регулира нивото на шеќер во крвта
Џинџеролот е олеорезин од коренот на ѓумбирот, кој е силен антиоксидант, штити од воспаление, а истражувањата сугерираат дека може да го стабилизира шеќерот во крвта и да биде корисен на долг рок за пациенти со дијабетес тип 2.

Пациентите кои користеле ѓумбир во исхраната доживеале значително подобрување на гликозилираниот хемоглобин, додека контролната група која не консумирала ѓумбир не доживеала значајни разлики во HbA1c – дијагностички параметар кој го покажува просечното ниво на гликоза во крвта во последните 2 до 3 месеци.

Сепак, се препорачува пациентите со дијабетес да се консултираат со лекар пред употреба, бидејќи не би било добро за овие лица премногу да го намалат нивото на шеќер. На луѓето кои земаат лекови за разредување на крвта не им се препорачува да користат ѓумбир.

Чајот од ѓумбир го намалува холестеролот и го спречува развојот на замастен црн дроб

Студија од 2014 година покажала дека ѓумбирот може да ги намали нивоата на вкупен холестерол и триглицериди. Студија од 2008 година покажала дека ѓумбирот има способност да ги намали нивоата на LDL холестерол, „лошиот холестерол“ и да ги зголеми нивоата на HDL, „добриот холестерол“. Можете да го користите во форма на чај, да го додадете во храна во сирова форма или во форма на прав.

Некои студии покажуваат дека 5 грама ѓумбир дневно во текот на 3 месеци може да ги намали нивоата на LDL холестерол за 30 проценти.

Истражувањата покажуваат дека пациентите кои имаат и висок холестерол и неалкохолна болест на замастен црн дроб, истовремено можат да ги намалат нивоата на триглицериди и „лош холестерол“ по еден и пол месец употреба. Ѓумбирот има антиинфламаторни својства, ја подобрува циркулацијата и лачењето на ензими во црниот дроб кои играат важна улога во детоксикацијата на телото.

Сепак, лекарите предупредуваат дека додатоците во исхраната и препаратите што често се користат за зајакнување на имунитетот и подобрување на општата благосостојба можат да предизвикаат оштетување на црниот дроб кај некои луѓе. Доколку веќе имате проблеми со здравјето на црниот дроб, најдобро би било да користите билни препарати по консултација со лекар, но и по анализа на крвната слика и функцијата на црниот дроб, како што се серумските трансаминази, билирубин, gGT, алкална фосфатаза, советуваат експертите.

Сепак, нема јасни истражувања за ефектот на ѓумбирот врз неалкохолната болест на замастениот црн дроб. Постојат докази дека употребата на ѓумбир може да ги подобри резултатите од третманот, заедно со правилната исхрана и физичката активност.

Како да направите чај од ѓумбир?
Додавањето ѓумбир во вашата дневна исхрана не бара многу вештина. Еден од наједноставните начини е да се подготви чај од свеж корен од ѓумбир.

Исечкајте или изрендајте доволно количество ѓумбир, а потоа прелијте го со ладна вода. Се готви на тивок оган, полека, кога ќе почне да врие, чајот е готов. Најдобро е да се олади и да се пие полека без додатоци.

Се смета дека ѓумбирот е најефикасен кога се употребува во свежа форма, бидејќи содржи најголеми количини на есенцијално масло џинџерол. Исто така е прифатливо да се користи во капсули, во прав и во доза до 4 грама на ден.
Се препорачува претпазливост ако имате хронична болест, а во тој случај најдобро е претходно да се консултирате со здравствен работник.