Јадете храна богата со здрави масти (домашна свинска маст, маслиново масло, ладно цедени растителни масла, храна богата со холин, јадете сланина и јајца, лосос, скуша, сите здрави масти. Не пијте сокови купени од продавница, советува нутриционистот Предраг Ненадиќ
Огромното мнозинство луѓе, откако тестот на крвта ќе покаже покачено ниво на холестерол, ќе прибегнат кон логичната мерка за намалување на внесот на масна храна во нивното тело.
Се покажува дека тоа воопшто не мора да биде решение. Напротив. Не се сите масти исти, а ако ги отстраните оние добрите масти од вашата исхрана, ефектот би можел да биде дијаметрално спротивен од посакуваното, вели нутриционистот д-р Предраг Ненадиќ.
„Проблемот со замастен црн дроб не е предизвикан од масна храна. Ова се огромни заблуди. Црниот дроб го пренесува вишокот шеќер во масното ткиво. Холинот (витамин Б4), кој нормално се наоѓа во сланината, јајцата и месото, го дистрибуира овој холестерол и не му дозволува да остане во црниот дроб, туку го испраќа во масното ткиво, па добиваме поголем стомак, зголемен задник…
А кога нема доволно од тие здрави масти, кои сме ги исфрлиле од страв да не добиеме холестерол, тогаш добиваме замастен црн дроб“, рекол д-р Ненадиќ.
Тој објаснува што се случува при појавата на замастен црн дроб.
Станува збор за неалкохолен замастен црн дроб. Овој замастен црн дроб не може да функционира, не може да го исчисти нашето тело од токсини, не може да се детоксицира. Ќе го забележиме ова со појава на акни и мозолчиња на нашата кожа, првутот ќе се зголеми, ноктите ќе се лупат, нашето тело ќе не чеша…, предупредува нутриционистот.
Холестеролот, според мислењето на овој експерт, сè уште е неоправдано на толку лоша репутација. Како што вели нутриционистот Ненадиќ, холестеролот е таму со причина и апсолутно ни е потребен.
„Холестеролот не е нешто што природата го создала против луѓето. На луѓето им е потребен холестерол, од него се синтетизираат многу хормони, тој исто така создава клеточни мембрани, тој е неопходен за луѓето!
Совети за правилна исхрана
Но, кога го има премногу, лош холестерол со ниска густина – LDL холестерол – тогаш имаме проблем. Ако имате триглицериди, сте јаделе многу леб, печива, рафинирано брашно, тоа е проблем!, објаснил тој, давајќи јасни и недвосмислени совети за тоа како да се одржи здравјето и правилно да се балансира внесот на холестерол.
„Сè е во храната! Многу е важно да се води здрав начин на живот. Соодветен внес на вода. Црниот дроб сака многу вода – тоа е клучно! Треба да ја добиеме оптималната количина на влакна, и растворливи и нерастворливи. Треба да јадеме храна што ја сака црниот дроб, а тоа се горчливи работи како глуварче, чичоки итн.“
Патем, можно е да се намали холестеролот и со елиминирање на јаглехидратите, како и на индустриските шеќери од исхраната.
„Јадете храна богата со здрави масти (домашна свинска маст, маслиново масло, ладно цедени растителни масла, храна богата со холин, јадете сланина и јајца, лосос, скуша, сите здрави масти. Не пијте сокови купени од продавница! На нив пишува дека содржат фруктоза, која е најопасна за зголемување на телесната тежина.
Тој особено нагласува дека тоа не е истата фруктоза што ја внесуваме од овошјето.
„Производителите ја подвлекуваат како овошен шеќер. Иста е по структура, но фруктозата што се вметнува во индустриските производи е направена од пченка (тоа е таканаречен глукозно-фруктозен сируп), не се добива од овошје. Исфрлете го тоа!“ – советува нутриционистот.