Храна за младост: Овој вид на исхрана може да ви помогне да ја намалите биолошката возраст

Фото: Pexels
184

Растителната исхрана може да го забави биолошкото стареење поради високата содржина на влакна, овошје и зеленчук или со намалување на воспалението, или придобивките може да произлезат од избегнувањето на животински масти и црвено месо.

Префрлањето на веганска исхрана може потенцијално да го промени биолошкото стареење.
Биолошката возраст одразува колку добро функционира вашето тело, а не вашата хронолошка возраст, а усвојувањето на здрав начин на живот може да им помогне на луѓето да функционираат како да се помлади.

Преминувањето на веганска исхрана може потенцијално да го промени биолошкото стареење, според една нова студија.

Забавувањето на биолошкото стареење може да го продолжи животниот век и да го подобри квалитетот на животот со намалување на хроничните болести, објаснува д-р Лусија Ароника од Универзитетот Стенфорд за Everyday Health.

И покрај медицинскиот напредок кој го зголемува животниот век, многумина сè уште поминуваат значителен дел од својот живот со состојби поврзани со возраста, како што се срцеви заболувања или дијабетес, вели д-р Ароника.

Со забавување на биолошкото стареење, би можеле да го намалиме ризикот од овие болести и да уживаме во поздрав и подолг живот.

Биолошката старост може да се процени преку метилација на ДНК, процес кој вклучува молекуларни промени кои влијаат на активноста на генот.

Одредени промени во метилацијата на ДНК може да го забрзаат стареењето, додека други може да го забават.

Резултати од студијата

Во студијата, научниците ги испитувале промените на метилацијата на ДНК кај 21 пар на возрасни близнаци.

Еден близнак од секој пар усвоил веганска исхрана на период од осум недели, додека другиот продолжил со здрава исхрана на сештојад.

Веганската исхрана ги исклучува сите производи од животинско потекло, вклучувајќи месо, млеко, јајца, сирење и јогурт.

Резултатите покажале дека близнаците на веганска исхрана имале значително намалување на биолошките маркери на возраст, што е наведено од промените во метилацијата на ДНК.

Овие маркери не се промениле кај близнаците кои продолжиле да јадат животински производи.

Студијата, објавена во списанието BMC Medicine, исто така открила дека веганската исхрана е поврзана со намалување на биолошката возраст на срцето, хормоните, црниот дроб, воспалителните и метаболичките системи кај веганските близнаци, но не и кај нивните браќа и сестри сештојади.

Коментари на експертите

Истражувачите забележуваат дека е тешко да се утврди дали промените се директно предизвикани од веганската исхрана, а не од намалениот внес на калории или губењето на тежината.

Малата големина и краткото времетраење на студијата исто така ги ограничуваат заклучоците, вели коавторот на студијата Варун Дварака.

Дварака тврди дека долгорочните ефекти од веганската исхрана не можат да се предвидат.

Иако забележале промени поврзани со исхраната, тој и неговиот тим не можеле да ги идентификуваат специфичните фактори кои ги поттикнуваат овие промени.

Сепак, вклучувањето повеќе зеленчук, јадењето помалку месо или консумирањето помалку калории веројатно ќе биде корисно.

Исхраната е клучен модифициран фактор кој влијае на биолошката возраст, според д-р Даглас Вон од Институтот за долговечност Potocsnak на Универзитетот Нортвестерн, кој не бил вклучен во студијата.

Исхраната богата со растенија е богата со антиинфламаторни соединенија кои можат да го забават биолошкото стареење.

Веганската исхрана обично е богата со хранливи материи кои поддржуваат здрава метилација на ДНК, вклучително и антиоксиданти.

Иако точното влијание на веганската исхрана врз биолошката возраст е нејасно, има неколку потенцијални придобивки, вели Кејли Андерсон, основач на Plant-Based Mavens и професорка на American College of Lifestyle Medicine.

Растителната исхрана може да го забави биолошкото стареење поради високата содржина на влакна, овошје и зеленчук или со намалување на воспалението, или придобивките може да произлезат од избегнувањето на животински масти и црвено месо.

Андерсон советува да се фокусирате на долгорочна одржливост кога ќе вклучите повеќе растенија во вашата исхрана, дури и ако не сте строго веган.