Хранлива состојка од говедското месо и млечните производи помага во борбата против ракот

Фото: Pexels
179

Молекулата која природно се наоѓа во човечкото млеко и во животинските производи, како што се месото и млечните производи, може да се инфилтрира во туморите и да ги убие клетките на ракот, покажала студијата.

Истражувачите од Универзитетот во Чикаго проучувале различни хранливи материи кои влијаеле на растот на клетките на ракот и способноста за лекување на ракот, фокусирајќи се конкретно на трансвакценската киселина (ТВА).

Тие откриле дека пациентите со рак со повисоки нивоа на ТВА во крвта подобро реагираат на лекувањето, што укажува на тоа дека би можел да има голема корист како додаток во исхраната.

Важно е да не се претерува
Сепак, научниците предупредија дека е важно да не се преоптоварува исхраната со месо и млечни производи, бидејќи тие можат да доведат до опасно високо ниво на холестерол и поголем ризик од срцеви заболувања.

Масните парчиња говедско и јагнешко месо имаат поголема веројатност да имаат повисоки нивоа на ТВА во споредба со посните парчиња, како и полномасното млеко и полномасните млечни производи во споредба со посните и обезмастените.

Антиканцерогената моќ на масната киселина добиена од млечни производи доаѓа од нејзината способност да зајакне одредени имунолошки клетки познати како Т-клетки, кои препознаваат туѓи напаѓачи и го поттикнуваат имунолошкиот систем да ги убие.

Истражувачите тврдат дека конзумирањето храна богата со ова соединение или давање на заболени од рак како додаток во исхраната би можело да има мерлива корист во намалувањето на големината на туморите.

„Со фокусирање на хранливи материи кои можат да ги активираат одговорите на Т-клетките, најдовме таков што всушност го зајакнува антитуморниот имунитет преку активирање на важен имунолошки пат“, рекол авторот на студијата д-р Џинг Чен.

Најефективен во активирањето на имуните клетки
Нејзиниот тим ја идентификувал хранливата состојка откако прочешлале околу 700 различни метаболити – супстанции кои се создаваат кога телото ја разградува храната – а сите дошле од храната.

Тие потоа составиле библиотека со соединенија на хранливи материи во крвта која се состои од 235 различни молекули добиени од хранливи материи од храната.

Секоја од нив била анализирана за нивната способност да влијае на активација на ЦД8+ Т-клетките.

Го стесниле на шест кандидати во клетките на човекот и глувците и виделе дека ТВА е најефикасен во активирањето на овие имунолошки клетки.

Откако се фокусирале на ТВА, истражувачите хранеле глувци со храна богата со соединението и откриле дека таа ја намалува способноста на меланомот и клетките на ракот на дебелото црево да растат и да формираат тумори во споредба со глувците кои се хранеле со контролна диета.

За подобро да се разбере како ТВА може да го забави растот на туморот, тимот извршил серија тестови, вклучително и нова техника на генетско секвенционирање што покажала дека ТВА може да деактивира рецептор на клеточната површина наречена GPR43.

ТВА може да го деактивира GPR43 и да го активира CREB
GPR43 се активира со кратки масни киселини произведени од цревните бактерии кога влакната се ферментираат во дебелото црево.

ТВА успеало да го деактивира GPR43 и наместо тоа да ја активира патеката CREB, која е вклучена во голем број физиолошки процеси вклучувајќи го растот на клетките и функцијата на различни гени.

Конечно, тимот анализирал примероци од крв од пациенти кои биле подложени на тип на третман за рак кој ги модифицира нивните Т-клетки за да ја подобри нивната способност да се борат против ракот на крвта, како што е лимфомот.

Пациентите со повисоки нивоа на ТВА во крвта имаат тенденција да реагираат подобро на лекувањето во споредба со оние со пониски нивоа на метаболитот.

И под лабораториски услови, тие ги тестирале клетките на леукемијата и виделе дека ТВА ја зголемува способноста на насочената терапија да ги убие.

По милиони години еволуција, постојат само неколку стотици метаболити изведени од храната кои на крајот циркулираат во крвта, па тоа значи дека тие би можеле да имаат одредена важност во нашата биологија.

„Да се ​​види дека една хранлива материја како ТВА има многу насочен механизам на насочен тип на имунолошки клетки, со многу длабок физиолошки одговор на ниво на целиот организам – сметам дека тоа е навистина неверојатно и интригантно“, рекла д-р Чен.

Храна богата со ТВА
ТВА се наоѓа во мастите од млекото и млечните производи како што се сирењето и путерот, како и во говедското и јагнешкото месо.

Според експертите за исхрана, генерално е во ред да се јаде оваа храна во умерени количини. Тие содржат есенцијални протеини, масни киселини, витамини и минерали кои се поретки во другите видови храна.

Во извештајот објавен од Обединетите нации во мај се заклучува дека хранливите материи клучни за здравјето и развојот, како што се протеините, железото, калциумот, цинкот, витаминот Б12 и холинот, креатинот и тауринот, не можат лесно да се добијат од храната од растителна основа.

Но, премногу од оваа храна може да доведе до покрути артерии и повисок холестерол, што доведува до поголем ризик од срцеви заболувања и прерана смрт.