Во случај да немате време, а сакате да јадете здрав намаз сличен на хумусот, постои замена за хумус, со здрава црвена леќа во главната улога.
Класичниот хумус се прави од наут и бара нешто подолга подготовка, бидејќи леблебијата треба да се кисне и да се вари долго време.
Во случај да немате време, а сакате да јадете здрав намаз сличен на хумусот, постои замена за хумус, со здрава црвена леќа во главната улога.
Леќата не бара киснење, па затоа е идеален за брза и лесна подготовка.
Потребни се само 20 минути за готвење, токму затоа црвената леќа е идеална за правење пире, сосови или намази.
Оваа исклучително корисна храна има неверојатни 26 грама протеини на 100 грама, па хумусот со леќа воопшто не е полоша замена за оригиналниот хумус, туку вистинска и достојна замена.
Состојки:
2 чаши вода
1 чаша црвена леќа
2 чешниња лук (сецкани)
3 лажици таан
5 лажици маслиново масло
1/4 шолјичка сок од лимон
2 лажички сол
Малку бибер
Приготвување:
Сварете ја водата и додадете ја леќата, намалете ја топлината и варете околу 15 минути.
Процедете низ ситно сито и оставете да се излади.
Леќата, таанот и лукот ставете ги во процесор за храна и убаво измешајте.
Потоа додадете масло, сок од лимон, сол и бибер и измешајте уште малку додека не се изедначи.