Сок од калинка или сок од цвекло? Кој е подобар за снижување на притисокот?

Фото: Unsplash
5

И двата сока содржат хранливи материи кои можат да го поддржат здравјето на срцето, но се разликуваат во начинот на дејствување и јачината на нивниот ефект врз крвниот притисок.

Покрај вежбањето и балансираната исхрана, изборот на напитоци е исто така клучен за намалување на крвниот притисок. Меѓу популарните опции, сокот од калинка и сокот од цвекло се издвојуваат како напитоци кои нудат бројни придобивки за срцето, пишува Health.

И двата сока содржат хранливи материи кои можат да го поддржат здравјето на срцето, но се разликуваат во начинот на дејствување и јачината на нивниот ефект врз крвниот притисок.

Истражувањата сугерираат дека сокот од цвекло може да има посилно влијание врз намалувањето на крвниот притисок, додека сокот од калинка придонесува за здравјето на крвните садови и обезбедува дополнителни антиоксидантни придобивки. Овие споредби ќе ви помогнат да го изберете напитокот што најдобро им одговара на вашите индивидуални потреби.

Сокот од цвекло е подобар за намалување на крвниот притисок.

Студиите покажуваат дека двата сока можат да помогнат во одржувањето на здрав крвен притисок, но сокот од цвекло има најсилни докази во своја полза.

– Кога станува збор за ефикасно намалување на крвниот притисок, сокот од цвекло генерално победува – вели д-р Ебони Корниш, специјалист за функционална медицина во Amen Clinics.

Цвеклото содржи нитрати, соединенија што телото ги претвора во азотен оксид, што помага во намалувањето на крвниот притисок со опуштање на крвните садови и подобрување на протокот на крв.

Цвеклото содржи и беталаини, растителни пигменти кои дополнително ги опуштаат крвните садови.

Студиите покажуваат дека консумирањето од 70 до 250 милилитри сок од цвекло може значително да го намали систолниот крвен притисок (горната вредност) кај луѓе со висок крвен притисок.

Придобивки од сокот од калинка

– Сокот од калинка содржи антиоксиданти, како што се полифеноли, кои помагаат во намалувањето на воспалението и оксидативниот стрес во ѕидовите на нашите крвни садови. Ова исто така го подобрува протокот на крв и може да го намали крвниот притисок со текот на времето – вели д-р Ајеша Брајант, клинички советник во „Алпас Велнес“ во Ла Плата, Мериленд.

Студиите покажуваат дека сокот од калинка може да го намали и систолниот и дијастолниот (долната вредност) крвен притисок, но придобивките се чини дека траат само до два месеци секојдневна консумација.

Ефектите на намалување на крвниот притисок од сокот од цвекло се подолготрајни, без развој на толеранција.

Здравствени придобивки од сокот од калинка наспроти сокот од цвекло

Сокот од калинка и сокот од цвекло се пијалаци кои обезбедуваат хранливи материи и растителни соединенија кои можат да го подобрат здравјето на срцето.

Сок од калинка
Богат со полифенолни антиоксиданти: Сокот од калинка е богат со полифеноли, како што се антоцијанини и елагитанини, кои имаат моќни антиоксидантни и антиинфламаторни својства, што го прави добар избор за здравјето на срцето.
Поддржува здравје на крвните садови: Студиите покажуваат дека сокот од калинка може да ја подобри еластичноста на артериите и да заштити од атеросклероза, натрупување на плаки во артериите.
Добар извор на калиум: Една чаша сок од калинка содржи 533 милиграми, или 11 проценти од дневната вредност на калиум, минерал кој игра важна улога во регулирањето на крвниот притисок.

Сок од цвекло
Богат е со диететски нитрати: Нитратите во сокот од цвекло помагаат во опуштање на крвните садови и подобрување на циркулацијата.
Добар извор на антиоксиданти: Цвеклото обезбедува различни антиоксиданти, вклучувајќи беталаини, за кои е докажано дека имаат моќни заштитни и антиинфламаторни ефекти врз клетките.

Добар извор на фолна киселина: Една чаша сок од цвекло обезбедува 16 проценти од дневната вредност на фолна киселина, витамин Б кој е неопходен за формирање на црвени крвни клетки, синтеза на ДНК и РНК, раст и развој на фетусот и друго.

Нутритивна споредба
Двата пијалаци се богати со хранливи материи, но се разликуваат по калории, шеќер и минерали:

Сок од калинка:

134 калории
32,6 г јаглехидрати
31,4 г шеќер
0,25 г влакна
533 мг калиум (11 проценти од ПДВ)
Сок од цвекло:

62 калории
14,64 г јаглехидрати
12 г шеќер
2,72 г влакна
317 мг калиум (6,7 проценти од ПДВ)

Сокот од калинка е поконцентриран извор на калории и јаглехидрати во споредба со сокот од цвекло.

Сокот од цвекло има помалку јаглехидрати од сокот од калинка. Ова го прави сокот од цвекло подобар избор за луѓе на диета со низок внес на јаглехидрати.

И двата сока обезбедуваат калиум, но сокот од калинка е подобар извор, бидејќи содржи околу 64 проценти повеќе калиум од сокот од цвекло.

Иако нивните нутритивни профили се разликуваат, двата сока се богати со соединенија како нитрати, беталаини и полифенолни антиоксиданти, кои придонесуваат за здрав крвен притисок.