Високиот крвен притисок е еден од водечките проблеми на луѓето ширум светот. Често е предизвикан од генетика, болести, лоша исхрана или седечки начин на живот.
Зголемениот крвен притисок може да влијае и на развојот на други болести, па треба да се контролира.
Еден начин да се олесни неговата контрола е со правилна исхрана. Она што генерално е точно е дека треба да се намали внесот на сол и алкохол. Но, што треба да избегнувате, а што треба да додадете за почеток на денот?
Премногу солен појадок
Некои од вашите омилени јадења за појадок можат да бидат полни со сол, а нутриционистите предупредуваат дека зголемениот внес на сол во телото може да го зголеми крвниот притисок. Затоа, не ги пресолувајте јајцата и не користете преработени месни производи за вашиот утрински сендвич.
Нутриционистката Ејми Гудсон советува дека ако мора да јадете нешто што содржи сол, секогаш комбинирајте го со поздрава храна, како што се овошје или овесна каша. Дневната количина на натриум што му е потребна на телото е околу 1000 милиграми, или една мала лажичка сол дневно.
Загрижувачки е фактот дека луѓето просечно консумираат околу 5.000 милиграми натриум дневно, што приближно одговара на десет грама сол. Најголемата количина сол се консумира дневно преку пекарски и индустриски преработени производи.
За да го намалите внесот на сол, користете зачини за да ги зачините оброците – босилек, магдонос, рузмарин, куркума, кајенски пипер…
Додадете овошје и зеленчук
Според Клиниката Кливленд, на возрасните им се препорачува да се обидат да го намалат крвниот притисок со јадење од 5 до 9 порции овошје и зеленчук секој ден. Ако не започнете наутро, ќе ви биде тешко да ја постигнете оваа цел.
Овошјето и зеленчукот не содржат сол, но често содржат калиум, а за да се спречи артериска хипертензија, но и за да се намали ризикот од развој на сите хронични заболувања, се препорачува да консумирате храна богата со калиум (на пр. домати, кајсии, јагоди, банани, грашок…). Можеби ќе ви се чини чудно да јадете зеленчук за појадок, но можете да го додадете во јајцата или во овошниот сок веднаш наутро за да внесете доволно хранливи материи.
Балансирана исхрана
Многу луѓе претпоставуваат дека со следење на строга диета, можат да изгубат неколку килограми и на тој начин да спречат проблеми со висок крвен притисок, но експертите велат дека треба да се биде внимателен кога станува збор за рестриктивни диети.
Брзото губење на тежината може да биде многу штетно за крвниот притисок. Истражувањата покажуваат дека бавното и паметно губење на тежината е поврзано со значителни подобрувања на крвниот притисок, вели нутриционистката Рејчел Финре.
Медитеранската диета се карактеризира со висок внес на зелен лиснат зеленчук, овошје, интегрални житарки, консумирање риба два до три пати неделно (сина риба како што се сардини, инчуни, харинга) и месо само околу двапати неделно (претежно живина).
Намалете го шеќерот
Премногу шеќер ќе биде штетно дури и за лице кое нема здравствени проблеми, а истражувањата велат дека зголемената потрошувачка на шеќер ќе влијае и на крвниот притисок.
Нутриционистката Дана Ханес вели дека шеќерот и преработената храна се храна што го поттикнува воспалението, а воспалителниот процес влијае на крвниот притисок.