Секој знае дека прекумерното внесување сол може негативно да влијае на нашето здравје, особено на здравјето на срцето. Овие совети ќе ви помогнат да го ограничите внесот на сол без да го жртвувате вкусот на храната.
Сигурно веќе сте слушнале дека солта го поттикнува задржувањето на водата, но и дека зголемениот внес на сол е поврзано со високиот крвен притисок.
Прекумерното консумирање на која било храна може да биде штетно, а солта не е исклучок: премногу сол е штетна за здравјето.
Затоа СЗО препорачува да се консумира не повеќе од пет грама сол дневно, а во просек, ние консумираме повеќе од двојно.
Fuer Sie пишува за тоа како да јадете помалку сол.
Солта е само навика и потребно е време за да се прилагодат пупките за вкус постепено на новиот режим.
Со овие совети можете чекор по чекор да го намалите внесувањето на солта.
Посолете на крајот од готвењето
Ќе знаете само кратко пред да послужите дали на едно јадење навистина му недостасува сол – и откако ќе ги искористите сите други билки и зачини.
Често тоа е доволно за да му даде на оброкот посебен вкус.
Затоа, оставете ги свежите билки и зачини да го откријат нивниот вкус и арома, а посолете на самиот крај на готвењето.
Тргнете го соларникот од масата
Како што споменавме, јадењето сол е само навика и затоа секогаш мислиме дека нашата храна не е доволно солена, а всушност не е така.
Само тргнете го соларникот од масата, ставете го што е можно подалеку за да не бидете во искушение да посегнете по уште малку сол.
Измешајте сол со други зачини
Можете исто така да ги надмудрите вашите пупки за вкус за време на фазата на адаптација и да ја намалите количината на сол што ја консумирате.
За да го направите ова, едноставно, во соларникот измешајте ја солта со други зачини.
За ова се погодни домашните зачински билки.
Постепено намалувајте ја количината на сол
Ако сакате да јадете помалку сол, треба постепено да се навикнувате на тоа.
Наместо да ја намалувате солта одеднаш, можете да јадете помалку или да избегнувате солење на еден оброк секој ден.
Со текот на времето, ќе ви биде полесно да јадете помалку сол.
Избегнувајте преработена храна
Готовата и високо преработена храна често содржи многу сол врз која немате контрола.
Обидете се да ја исфрлите таквата храна од вашата исхрана што е можно повеќе и да си готвите сами. На овој начин можете самостојно да ја регулирате количината на додадена сол.
Високиот внес на сол не само што поттикнува задржување на водата во телото, туку предизвикува и зголемување на крвниот притисок.
Тоа пак е поврзано со зголемен ризик од висок крвен притисок, срцеви заболувања, мозочен удар и болести на бубрезите.
Јадењето помалку сол може да го намали вашиот крвен притисок и да доведе до целокупно подобро здравје.