Мускатната тиква помага во спречување на хронични заболувања со намалување на оксидативниот стрес и воспалението благодарение на високата содржина на бета-каротен и витамин Ц
Мускатната тиква помага во спречување на хронични заболувања со намалување на оксидативниот стрес и воспалението благодарение на високата содржина на антиоксиданти, особено бета-каротен (претходник на витаминот А) и витамин Ц.
Тиквите се природно без холестерол и глутен. Покрај тоа, тие имаат малку масти и јаглехидрати, што ги прави храна со низок гликемиски индекс. Богати се со хранливи материи, антиоксиданти и влакна, кои заедно обезбедуваат мноштво здравствени придобивки:
Го подобрува здравјето на срцето благодарение на високата содржина на влакна, калиум и антиоксиданти,
Го зајакнува имунитетот и здравјето на очите поради богатството со витамини А (бета-каротен) и Ц,
Го подобрува варењето и контролата на тежината поради содржината на влакна и вода,
Го намалува ризикот од рак, бидејќи антиоксидантите ги штитат клетките од оштетување,
Придонесуваат за здрава кожа,
Ја подобруваат густината на коските,
Го стабилизираат нивото на шеќер во крвта.
За кои хронични заболувања се препорачува тиквата?
Тиквата помага во спречување на хронични заболувања со намалување на оксидативниот стрес и воспалението благодарение на високата содржина на антиоксиданти, особено бета-каротен (претходник на витаминот А) и витамин Ц. Диететските влакна помагаат во контролата на шеќерот во крвта, го намалуваат холестеролот, го поддржуваат здравјето на цревата и промовираат здрава тежина, додека калиумот го поддржува здравјето на срцето. Заедно, овие хранливи материи придонесуваат за намалување на ризикот од состојби како што се кардиоваскуларни заболувања, одредени видови на рак, дијабетес и невродегенеративни заболувања.
Тиквата е исто така богата со витамини А, Ц и Е, кои обезбедуваат антиоксидантни својства. Антиоксидантите ги штитат нашите тела од слободни радикали – нестабилни молекули кои ги менуваат или оштетуваат клетките. Кога има повеќе слободни радикали отколку антиоксиданти, се јавува оксидативен стрес. Студиите покажуваат дека оксидативниот стрес го зголемува ризикот од хронични заболувања.
Но, јадењето повеќе тиква може да помогне во намалувањето на ризикот од:
Автоимуни заболувања
Рак
Кардиоваскуларни (срцеви) заболувања
Дијабетес
Паркинсонова болест
Алцхајмерова болест
Други невродегенеративни заболувања.