Целосно зрелата банана произведува супстанца TNF (Tumor Necrosis Factor), која има способност да се бори против клетките кои се однесуваат невообичаено.
Сите сакаат банани. Вкусни се, хранливи и полни со калиум. Но дали некогаш сте се запрашале во која фаза на зрелост се најдобри за варењето и за целокупното здравје?
Еве ги резултатите од здравственото истражување спроведено во Јапонија.
Целосно зрелата банана произведува супстанца TNF (Tumor Necrosis Factor), која има способност да се бори против клетките кои се однесуваат невообичаено.
Како што созрева бананата, на неа се појавуваат темни дамки. Колку повеќе дамки има, толку повеќе има збогатени клетки кои развиваат имунитет.
Во оваа фаза на зрелост, бананата е најдобра и за варење бидејќи тогаш најлесно се апсорбира шеќерот од бананата, за разлика од помалку зрелите фази на бананата кога е потешко да се свари бидејќи скробот сè уште не се претворил во шеќер.
Нивото на клетки со антиканцерогено дејство одговара на нивото на зрелост на плодот.
Колку е позрела бананата, толку повеќе има антиканцерогени својства.
Во една студија, во споредба со грозјето, јаболката, лубениците, ананасот и крушите, бананите содржеле најмногу антиканцерогени супстанци.