Јаткасти плодови со најмногу протеини: Дали знаете кои се?

Фото: Pexels
187

Иако јаткастите плодови не се примарен извор на протеини, тие содржат значителна количина од овој макронутриент. И ако сакате да го зголемите внесот на протеини, можеби се прашувате кој има најмногу протеини?

Јадењето јаткасти плодови може да има различни придобивки, вклучително и тоа што се богати со хранливи материи како здрави масти и протеини.

Иако јаткастите плодови не се примарен извор на протеини, тие содржат значителна количина од овој макронутриент. И ако сакате да го зголемите внесот на протеини, можеби се прашувате кој има најмногу протеини?

Одговорот е: кикиритки.

Покрај протеините, кикиритките се богати со витамини и минерали, вклучувајќи ниацин, витамин Е и фолна киселина. Ниацинот е важен за одржување на здрав дигестивен систем, витаминот Е може да заштити од коронарна срцева болест, а фолната киселина е особено важна за децата и бремените жени.

Количината на протеини што треба да ја јадете во текот на денот зависи од вашите дневни калориски потреби. Според Националната медицинска библиотека, препорачаниот дневен внес на протеини за здрави возрасни е помеѓу 10 и 35% од вашите вкупни калориски потреби.

Сепак, треба да се знае и дека, иако се вкусни, тие можат да бидат и „отровни“. Ова е затоа што често содржат афлатоксин, токсична габа која најчесто се наоѓа во влажни, суптропски и тропски клими. Афлатоксинот е многу штетен за здравјето на луѓето и дури може да предизвика долгорочни проблеми, како што се слабеење на имунолошкиот систем, развој на заболувања на бубрезите и слично.

Полни со хранливи материи, но…
Кикиритките содржат високо ниво на незаситени масти, влакна, витамин Е, фолна киселина и калиум. Овој вид мешункасти плодови содржи и хранливи материи како цинк и магнезиум, но постои проблем. Фитинската киселина ја ограничува нивната апсорпција и тие не влегуваат во нашето тело, па можеме да кажеме дека кикиритките практично „се изеле самите себе“.

Содржи супстанции кои ги блокираат здравите состојки

Кикиритките содржат природна растителна супстанца наречена фитинска киселина, која може да се најде и во други мешунки, јаткасти плодови, семиња и видови масла. Фитинската киселина делува како антинутриент во телото, што значи дека може да се меша во апсорпцијата на хранливи материи како железо, цинк, калциум, манган и магнезиум во телото. Значи, иако кикиритките содржат поголеми количини од истите хранливи материи, фитинската киселина може да ја ограничи нивната апсорпција.

Премногу сол

Кикиритките природно имаат малку сол, но бидејќи малку луѓе ги јадат во „сирова“ форма, или поточно, несолени, натриумот е стапица на која треба да се внимава. Типична порција од 30 грама суво печени кикирики содржи околу 150 милиграми натриум, што е 7% од препорачаната дневна количина. Тоа можеби не звучи многу на прв поглед, но размислете кога последен пат сте останале само на 30 грама кикиритки?