Јо-јо ефект: Премалку калории за време на губењето на килограмите може да го наруши целиот процес

Фото: Unsplash
163

Слабеењето не е лесен процес и носи бројни предизвици за секој поединец

Многумина од нас размислуваат за слабеење и за најбрзите начини да се ослабодат тие тврдоглави килограми, па сигурно им паѓа на памет и диетата од 1200 калории.

Овој план на исхрана е дизајниран да ви помогне да го намалите внесот на калории без да се откажете од омилената храна, а истражувањата покажуваат дека таквата нискокалорична диета може да биде ефикасна за слабеење.

Сепак, не го сметаат сите овој пристап за најсоодветен.

Некои може да го сметаат овој план за погоден, додека други сметаат дека е премногу рестриктивен и неодржлив, што може да доведе до прејадување или пребрзо откажување.

Дали диетата со 1200 калории може да го поремети вашето слабеење?

Регистрираната диететичарка Кортни Пелитера објаснува дека диетата од 1200 калории не ги зема предвид индивидуалните потреби за калории.

Повеќето од вашите калориски потреби доаѓаат од вашата базална метаболичка стапка (BMR), која е енергија потребна за основните телесни функции како што се дишењето и варењето и таа варира во зависност од вашето тело.

Вежбањето придонесува за релативно мал процент на дневна потрошувачка на калории, а разградувањето на храна користи околу 10 проценти од дневните калории.

За многумина, само BMR е околу или над 1.200 калории, со дополнителна физичка активност, а јадењето под BMR може да ги наруши нормалните телесни функции.

Внесувањето на 1.200 калории може да биде премалку и може да ги наруши хормоните на гладот ​​и со тоа да го отежне проценувањето на ситоста.

Како што губите тежина, вашиот BMR опаѓа, така што вашиот внес на калории треба дополнително да се намали за да го одржите вашиот напредок, а имајќи го тоа на ум, диетата со 1200 калории не е добар или одржлив почеток за некој што допрва почнува со губење на тежината, бидејќи создава подлога од која е тешко дополнително да го намалува внесот на калории со одржување на високо ниво на енергија и ситост.

Прилагодување на сопствените потреби

Наместо да се придржувате до строгата цел од 1.200 калории, следете го вашиот тековен внес околу една недела, пресметајте го просекот од вашиот внес на калории, а потоа намалете за 300-500 калории.

Сето ова се само проценки, затоа следете што јадете во текот на денот и вашата тежина за да можете правилно да ја прилагодите исхраната по потреба.

Направете го ваш приоритет здравото и одржливо губење на тежината од 0,5 кг до максимум 1 кг неделно, а пред да започнете каква било нова диета секогаш е важно да се консултирате со лекар.