Како да ги направите најдобрите плескавици од тиквички?

Фото: Freepik
190

Дали има нешто подобро од крцкави пржени ќофтиња од тиквички со малку сос од јогурт по долгиот ден на работа или на плажа? Ова јадење е едно од омилените летни јадења, со причина

За добри плескавици од тиквички, крцкави на рабовите, сочни во средината, не премногу мрсни, но секогаш вкусни, ќе ви требаат само неколку состојки, неколку минути концентрација и внимание при пржењето.

Еве неколку добри совети што ќе обезбедат вашите плескавици од тиквички секогаш да испаднат токму како што треба.

Прв чекор

Кога подготвувате плескавици од тиквички, најважно е да ги изрендате, а потоа да ги оставите да го испуштат вишокот течност. Посолете ги, оставете ги да отстојат во цедалка 10 до 20 минути, а потоа дополнително исцедете ги со раце. Ова ќе спречи да излезат меки и влажни.

Клучни состојки

Покрај тиквичките, ќе ви бидат потребни и јајца, малку брашно, сол, а ќе постигнете и посебна текстура со додавање малку прашок за пециво. Тоа ќе ви помогне да бидат полесни и повоздушести, а не тешки и набиени.

Можете да користите обично бело брашно, но добра опција би била комбинација од бело и пченкарно брашно за малку позабавна текстура или брашно од наут за верзија без глутен.

Исто така, прво измешајте ги тиквичките со јајцата, чија количина ќе ја прилагодите според големината на тиквиците. Едно јајце ќе биде доволно за една средна тиквичка. Кога ќе завршите со овој чекор, додадете брашно, но не претерувајте. За едно јајце, ќе ви требаат само неколку лажици брашно. Смесата треба да биде густа како онаа за американските палачинки, се уште полутечна и . Не претерувајте со мешањето за да не добиете гумени ќофтиња.

Што е со додатоците?

Секогаш можете да додадете билки по ваш избор во смесата од тиквички и, секако, сол и црн пипер. Свеж копар и магдонос, па дури и нане, се особено добри опции. Покрај тоа, можете да додадете ситно рендано ароматично сирење по ваш избор или да издробите фета сирење, да додадете згмечен лук, млад кромид и чили. Одлична идеја може да биде и додавање рендан млад компир или динстан кромид, што ќе им даде на плескавиците особено добар вкус.

Сега е време за пржење

Ќе ги добиете најкрцкавите и највкусните плескавици со пржење во масло. Нема потреба да претерувате, ќе имате доволно масло за да го покриете дното на тавата, но ќе мора да додадете малку повеќе со секоја нова тура. Секогаш почекајте додека маслото не се загрее доволно и кога со лажица ќе ја ставите смесата во тавата, веднаш треба да почнат да се формираат меурчиња околу. Пржете ги околу две до три минути од секоја страна и внимавајте да не ги свртите прерано. Оставете ги да добијат убава, златна боја.

Конечно, префрлете ги пржените плескавици врз хартиена салфетка и, додека се уште топли, послужете ги. Додека се пржат можете да ги подготвите прилозите по ваш избор. Ориз, хељда и просо или само убава, кремаста салата од краставици се секогаш добра идеја, но ние најмногу ги сакаме со добар сос, оној на база на грчки јогурт.

Сè што ви треба за да го подготвите е грчки јогурт, малку копар, сол, бибер, маслиново масло, лук и сок од лимон. Измешајте сè заедно, изладете и послужете со топлите плескавици. И тоа е тоа, имате совршена вечера или брз летен ручек.