Ќофтињата од зеленчук се одличен избор и за оние кои не го сакаат вкусот на зеленчукот и одлична замена за месо за вегетаријанците.
Ќофтињата им се омилени на повеќето луѓе бидејќи се крцкави и вкусни, а се одличен избор и за оние кои не го сакаат вкусот на зеленчукот.
Со малку сос и салата, вкусни се како лесен ручек или вечера, а најдобро од сè е што можете да ги направите од она што веќе го имате во вашата кујна.
Основна формула
Зеленчукот е основата, а неговиот вкус се подобрува со сирење и зачини.
Зеленчукот и сирењето одлично се комбинираат, а аромите на лук, ароматични билки и други зачини ја заокружуваат приказната.
Значи, основата на секое добро ќофте е следното:
Зеленчук + зачини + сирење + состојки кои ќе ги спојат
Каков зеленчук да се користи?
Моркови, пашканат и слатки компири – најдобри се изрендани.
Тиквички – посолете ги и оставете ги околу десетина минути да испуштат вода.
Карфиол и брокула – исто така се одлични за ќофтиња.
Цветовите исечкајте ги на ситни парчиња, сварете ги, а подоцна испасирајте ги како компири и соединете ги со останатите состојки.
Блитва, спанаќ или кељ – треба да се исчистат, сварат (бланшираат), изладат, исцедат и исечкаат.
Можете да ги измешате сите горенаведени зеленчуци или да користите само еден вид, по ваша желба.
Пет најдобри комбинации
Во ќофтињата добро одат фета, козјо сирење, чедар, моцарела и гауда, а добар е и рендан пармезан.
Лукот, сечканиот власец и црвениот или младиот кромид додаваат фантастичен вкус.
Меѓу другите зачини, секогаш можете да додадете магдонос, копар, ким, кари.
Тиквички + млад кромид + фета + свеж копар
Карфиол + лук + козјо сирење + ким
Пченка + кромитче + пармезан + свеж магдонос
Сладок компир + млад кромид + чедар + чили во прав
Кељ + црвен кромид + моцарела + пипер
Пржете или печете
Иако печењето изгледа како поздрав избор, ќофтињата сепак се повкусни кога се пржат бидејќи така стануваат крцкави, а освен тоа се печат во плитка маснотија.
За поздрави ќофтиња, можете да користите интегрално брашно, а доколку сте чувствителни на глутен, брашно од наут, кое е полно со протеини и влакна, е одличен избор.
Рецепт за ќофтиња без разлика на изборот на зеленчук
Состојки:
1 кг зеленчук по избор
1 големо јајце
1/4 или 1/2 шолја рендано или здробено сирење
1 лажица брашно за сите намени или наут
1 лажица сечкани билки или 1 лажичка мелени зачини
1 чешне згмечен лук
1/2 лажичка сол
пипер
2 лажици масло
Подготовка:
Зеленчукот подгответе го во зависност од типот што сте го одбрале, сварете го и исцедете го. Изматете го јајцето, додадете го зеленчукот и другите состојки и сè убаво измешајте.
Проверете ја конзистентноста така што ќе направите ќофте и ако се распаѓа, додадете уште брашно. Загрејте го маслото во голема тава и пржете ги ќофтињата од секоја страна околу две до три минути.
Испржете ги и ставете на чинија обложена со салфетка за да го впие вишокот маснотии.
Можете да ги јадете топли или ладни, а послужете ги со некои сосови и салата.
Може да се чуваат и до една недела во фрижидер, а можете и да ги замрзнете.