Како да направите хроно брашно и од него најздравиот леб

194

Со комбинација на неколку видови интегрално брашно, повеќето луѓе можат да избегнат мачнини, надуеност и гасови

Една од најголемите придобивки на хроно лебот е тоа што се прави без квасец кој го крева нивото на инсулин, а секој вид брашно што се комбинира има докажани здравствени придобивки.

Хроно лебот е составен дел на хроно исхраната, којa се базира на резултатите од проучувањето на биохемиските и физиолошките процеси во човечкото тело. Целта е најдоброто можно функционирање на метаболизмот. Практично, оброците се усогласени со временските периоди во текот на денот во кои се лачат одредени дигестивни ензими и хормони, заедно со изборот на поздрава храна.

Целите на хроно исхраната и квалитетите на хроно брашното и хроно лебот
Луѓето кои се придржуваат до оваа диета не само што ќе се ослободат од вишокот килограми. Целите на хроно исхраната се повеќекратни, како и нивните придобивки. Навиките во исхраната се менуваат, се стекнува свесност за концептот на поздрава комбинација на храна. Ваквиот начин на исхрана, поради специфичниот „часовник“ според кој функционира нашиот метаболизам, го спречува таложењето на масти во телото и вишокот килограми.

Кога јадете хроно леб според правилата на оваа диета, ќе бидете поздрави, но со помалку телесни масти. Ќе го регулирате лачењето на инсулин, метаболизмот на шеќер и масти. Ова резултира со подобро здравје и превенција од болести. Не се забележани негативни ефекти, а лицата со целијачна болест не смеат да ги користат оние брашна што содржат глутен во подготовката на ова брашно и леб. Една од неговите најголеми придобивки е тоа што е направен без квасец што предизвикува инсулин.

Какви видови брашно треба да содржи смесата за хроно леб
Хроно лебот не поттикнува негативни ефекти од варењето (надуеност, гасови, мачнина), бидејќи не содржи адитиви и вештачки материи. Нутриционистите советуваат при подготовката на брашното за смесата да се користат два или најмногу три вида брашно. Практиката покажува дека најдобри резултати се добиваат со комбинирање на овие видови (сите брашна се интегрални), со одредени додатоци:

интегрална пченица
хељда
‘рж
спелта
овес
јачмен.

Зошто хроно лебот е еден од најздравите
Еве ги индивидуалните квалитети на видовите интегрално брашно што може да се користи за хроно леб.

Пченично брашно од цело зрно
Се добива со преработка (мелење) цели зрна пченица. Содржи диетални влакна и протеини, а има и бројни здравствени придобивки: го намалува нивото на шеќер во крвта, позитивно делува на хормоните и го поттикнува исфрлањето на штетните материи и токсините од телото. Сепак, содржи глутен.

Интегрално брашно од хељда
Лесно се вари, иако е „потешка“ по структура и има специфичен вкус, како зрнца земја. Содржи витамин Е, магнезиум, нитрати, калиум, цинк, фосфор и јод, како и лизин, кој е важен за градење на коскената маса. Не содржи глутен.

Интегрално брашно од ‘рж
Содржи глутен. Содржи нецелулозни полисахариди, кои даваат чувство на ситост, поради што се препорачува за исхрана на луѓе кои сакаат да ослабат. Богат е со комплекс од витамини Б и Е, заедно со магнезиум, фосфор, селен и манган, како и голема количина природни растителни влакна. Во него има и глутен.

Интегрално брашно од спелта
Ризница на витамини, минерали, протеини, јаглени хидрати и масти. Одличен е за деца, спортисти, стари лица и оние со анемија, бидејќи има висока енергетска вредност, го зајакнува имунитетот и е богат со железо. Содржи глутен.

Овесно брашно од цели зрна
Многу е здрав бидејќи содржи протеини, витамин Е, калциум и железо и не содржи глутен.

Јачменово интегрално брашно
Идеален е за комбинирање бидејќи е незгодно да се користи самостојно поради неговата кртост. Содржи глутен, но во мали количини, како и фосфор и калциум. Се препорачува за срцеви и кардиоваскуларни пациенти.

Што друго да се додаде во мешавината на состојки?
Изберете максимум три вида брашно и додадете по вкус:

сусам
лен
овес
семки од тиква
семки од сончоглед
Хималајска сол
прашок за пециво
кисела вода.
Ако тестото стои подолго стои пред печењето, лебот ќе биде помек и поиздашен. Долготраен е, вкусен и здрав.