Чувањето на пиперките за да останат свежи што е можно подолго зависи од тоа како ги складирате, вели експертката за складирање храна Ејми од The Cross Legacy, која сподели едноставен трик што може да им помогне на пиперките да траат и до четири недели.
Како и многу други состојки за салата – цели краставици, листови од зелена салата или свежи домати – пиперките имаат ограничен рок на траење. Многу луѓе едноставно ги ставаат на полицата во фрижидерот, но, вели експертката за складирање храна, Ејми од The Cross Legacy, тоа не е доволно.
– Клучот е да ги подготвите пред да ги ставите во фрижидер – објаснува таа за Мирор. Ејми користи едноставен метод на миење со оцет, за кој вели дека ги одржува различните овошја и зеленчуци свежи „со недели“.
Потопете ги на две минути
Ќе ви треба голем сад, доволно голем за да собере повеќе од 10 чаши течност плус самите пиперки. Истурете 10 чаши вода и четвртина чаша бел дестилиран оцет во садот. Пиперките се чуваат во овој раствор точно две минути. Ејми нагласува дека треба да поставите тајмер за да не се потопуваат состојките предолго.
После тоа, пиперките треба да се извадат, да се исушат на кујнска крпа неколку часа и повремено да се превртуваат за да се исушат рамномерно.
Само целосно суви пиперки се ставаат во фрижидер.
– Кога ги чувам целите пиперки на овој начин, тие траат три до четири недели во фрижидер – вели Ејми.
Што ако сакате да ги чувате подолго? За оние кои сакаат да имаат пиперки при рака со месеци, Ејми предлага да ги исечкате и да ги замрзнете.
– Ако ги чувате сечканите пиперки во обични кеси со патент, тие ќе траат до шест месеци, а во вакуум кеси дури и до 18 месеци – додава таа.
Овој метод, вели експертката, не бара никакви ретки или скапи состојки и таа препорачува навика за миење и сушење на зеленчукот пред да го складирате за секој што сака да го намали отпадот од храна и да ужива во свежа храна подолго време.