Како правилно да ги сварите јајцата без да пукаат понекогаш е вистинска вештина, а неколку совети и трикови ќе ви помогнат да бидете успешни во тоа. Имаме и совет како полесно да се лупат
Како правилно да се сварат јајцата без да пукаат е често прашање, но вреди да знаете како правилно да ги сварите. Имајте на ум дека се ближат Велигденските празници, кога готвиме голема количина јајца, па овие совети ќе ви бидат важни.
Сето тоа зависи од температурата.
Варените и обоените јајца се еден од симболите на празникот. И многу луѓе се навикнати да варат јајца такашто ги ставаат во ладна вода. Сепак, овој метод не е секогаш најдобар.
Изборот на температурата на водата зависи од тоа каде и на која температура се чувале јајцата. Доколку биле во фрижидер, се препорачува да ги ставите во ладна вода. Ненадејната промена на температурата може да предизвика пукање на лушпата. Затоа, ако јајцата малку се загреале, на пример, еден час биле на собна температура, може да се стават во зовриена вода.
Зошто пукаат јајцата?
Со остар пад на температурата, протеинот, кој се наоѓа во близина на лушпата, брзо се загрева и се шири. Бидејќи лушпата од јајцето не е еластична, не може да се растега, таа пука.
Како да избегнете пукање јајца:
Не ставајте јајца од фрижидер во топла вода.
Почнете да готвите во ладна вода.
Додадете малку сол во водата.
Запомнете дека оптималното време за готвење за меко варени јајца е 3-4 минути, за омлет 4-5 минути, а за тврдо варени јајца 7-10 минути. Исто така, за полесно чистење на јајцата, можете да ги ставите во ладна вода неколку минути по варењето.
Како да се сварат јајцата за лесно да се лупат?
Кога готвите јајца за Велигден или за обичен оброк, често проблем е лушпата која тешко се отстранува, па со неа фрлате половина јајце. Готвачката Кејтлин Ешмур открила одличен трик за одреден начин на готвење јајца кој ќе ви помогне лесно да ги излупите. Ако не ви се допаѓа овој, пробајте уште еден едноставен трик за лесно лупење варени јајца.
Тоа што треба да направите е да истурите малку вода во тенџерето, да ставите врз тоа сад со дупчиња, како цедалка, за да не ја допира водата и на крај да ги наредите јајцата. Покријте го тенџерето и оставете ја водата да зоврие, па поклопете и варете 10 минути. Ставете го тенџерето со јајцата под млаз ладна вода и без проблем ќе можете да ги излупите.