На социјалните медиуми често има дебати за тоа како нашите тела создаваат мириси – и колку игра улога исхраната во тоа. Според диететичарката Ерин Палински-Вејд од Њу Џерси, некои намирници имаат посилен ефект врз мирисот на телото од другите
Многу намирници (не само лукот) можат да влијаат на тоа како некој мириса – но експертите велат дека тие ефекти можат да се ублажат со правилен избор на исхрана.
„Некои намирници имаат посилен ефект врз мирисот на телото од другите“, изјави за Fox News Digital диететичарката Ерин Палински-Вејд од Њу Џерси.
Истражувањата покажуваат дека мирисот на телото е под влијание на бактериите на кожата на секоја личност и како тие ја разградуваат потта, објаснува експертот.
Еве некои од најчестите намирници што можат да влијаат на мирисот на телото.
Сите знаеме за карактеристичниот мирис на морската храна, но овие намирници можат да го променат и начинот на кој луѓето го перцепираат мирисот на нашето тело.
Во многу ретки случаи, телото го претвора нуспроизводот од морската храна наречен холин во соединение со мирис на риба наречено триметиламин, според Клиниката Кливленд. Ова соединение циркулира низ телото и се излачува преку здивот и кожата, што може да предизвика лицето да има карактеристичен мирис на риба, пишува AOL.
Луѓето со оваа ретка состојба, наречена триметиламинурија, може да мирисаат на риба и по јадење друга храна како грав, брокула, карфиол, кикиритки и производи од соја. „Но, оваа неверојатно ретка состојба влијае само на неколку стотици лица, а повеќето луѓе ќе можат да јадат риба без никакви проблеми“, според Клиниката Кливленд.
Иако зеленчукот се смета за еден од најздравите избори на храна, тој може да предизвика кај некои луѓе да се развие неочекуван лош мирис.
Зеленчукот од семејството зелки, како што се брокулата, зелката, карфиолот и прокељот, може да предизвика непријатен мирис на телото бидејќи ослободуваат сулфурна киселина, објаснува Клиниката Кливленд. Мирисот потоа се засилува со пот, здив и гасови.
„Познато е дека одредена зачинета храна го зголемува мирисот на телото поради соединенија што содржат сулфур и специфични метаболити“, вели Палински-Вејд за Fox News Digital.
„Кога овие соединенија се ослободуваат, тие реагираат со бактериите на кожата, што резултира со специфични мириси“.
Клиниката во Кливленд забележува дека зачините како кари и ким содржат „испарливи соединенија“ кои се апсорбираат во крвотокот и се ослободуваат преку потните жлезди, што доведува до карактеристичен мирис.
Палински-Вејд додава дека јадењето големи количини црвено месо може да влијае и на мирисот на телото. Јадењето црвено месо може да ослободи протеини без мирис преку потта, но откако ќе се измешаат со бактериите на кожата, нивниот мирис може да се засили.
Експертите нагласуваат дека не сите луѓе реагираат исто на храна што влијае на мирисот на телото, бидејќи генетиката влијае на видот и јачината на мирисите што телото ги произведува по консумирањето на одредена храна.
Според Палински-Вејд, одредени промени во исхраната можат да помогнат во намалувањето или спречувањето на непријатниот мирис на телото.
„Можете да го подобрите мирисот на телото со намалување на внесот на храна богата со сулфур, ограничување на внесот на црвено месо и премногу зачинета храна и зголемување на внесот на вода, овошје и зеленчук“, советува таа.
Експертите нагласуваат дека луѓето не реагираат исто на храната што влијае на мирисот на телото, бидејќи генетиката влијае на видот и интензитетот на мирисите што вашето тело ги произведува по јадењето одредена храна. Според Палински-Вејд, одредени промени во исхраната можат да помогнат во намалувањето или спречувањето на непријатниот мирис на телото. „Можете да го подобрите мирисот на телото со намалување на внесот на храна богата со сулфур, ограничување на внесот на црвено месо и премногу зачинета храна и зголемување на внесот на вода, овошје и зеленчук“, советува таа.
Храната како јаболка, лиснат зеленчук, јогурт и зелен чај може да помогне во неутрализирање на соединенијата што предизвикуваат мирис и да ги поддржи корисните бактерии во цревата, што пак може да го намали непријатниот мирис на телото, вели Палински-Вејд.
Освен исхраната, еден од најдобрите начини за подобрување на целокупниот мирис на телото е редовното капење, вели изворот погоре. Користењето антибактериски сапун и носењето ткаенини што ѝ ивизможуваат на кожата да дише исто така може да бидат ефикасни.
„Добрата хидратација, квалитетниот сон, намалувањето на стресот и физичката активност можат да го подобрат целокупниот мирис на телото“, додава Палински-Вејд.