Како шеќерот влијае на телото? Дебелеењето е само дел од проблемот, консумацијата на шеќер е поврзана со зголемен ризик од срцеви болести

Фото: Freepik
528

Шеќерот стана сеприсутен дел од нашата исхрана и често се крие во разни преработени намирници и пијалаци. Еве 12 начини на кои ви штети прекумерниот внес на шеќер во организмот

Иако може да ја задоволи нашата желба за слатко, прекумерното консумирање шеќер може да доведе до безброј здравствени проблеми. Од зголемување на телесната тежина до зголемен ризик од хронични болести, влијанието на прекумерната консумација на шеќер е далекусежно.

Еве 12 начини на кои премногу шеќер е штетно за вашето тело.

Дебелеење и зголемена телесна тежина

Консумирањето премногу шеќер може да придонесе за зголемување на телесната тежина и дебелина. Слатката храна и пијалаци често се богати со празни калории, што доведува до нерамнотежа во внесот и потрошувачката на енергија.

Со текот на времето оваа нерамнотежа може да резултира со акумулација на вишок телесни масти.

Ризик од дијабетес тип 2
Исхраната богата со шеќер е тесно поврзана со зголемен ризик од развој на дијабетес тип 2. Прекумерното внесување шеќер може да доведе до отпорност на инсулин, кога клетките на телото стануваат помалку чувствителни на инсулинот, хормонот кој го регулира нивото на шеќер во крвта.

Срцева болест
Високата потрошувачка на шеќер е поврзана со зголемен ризик од срцеви заболувања. Исхраната богата со додадени шеќери може да придонесе за висок крвен притисок, воспаление и абнормални профили на липидите, кои се фактори на ризик за кардиоваскуларни проблеми.

Болест на замастен црн дроб
Црниот дроб ја метаболизира фруктозата, компонента на шеќерот. Прекумерното внесување шеќер, особено во форма на пченкарен сируп со висок процент на фруктоза, е поврзано со безалкохолно масно заболување на црниот дроб, состојба која се карактеризира со акумулација на маснотии во црниот дроб.

Зголемено ниво на триглицериди
Исхраната богата со шеќер може да доведе до покачени нивоа на триглицериди во крвта. Зголемените триглицериди се познат фактор на ризик за срцеви заболувања и често се забележуваат кај луѓе со инсулинска резистенција.

Проблеми со забите
Шеќерот е главна причина за проблеми со забите, вклучително и расипување на забите и болести на непцата. Бактериите во устата се хранат со шеќер, произведувајќи киселини кои ја нагризуваат забната глеѓ и доведуваат до расипување на забите.

Воспаление
Прекумерното консумирање шеќер може да предизвика хронично воспаление во телото, придонесувајќи за различни здравствени проблеми, вклучувајќи артритис, автоимуни нарушувања и други воспалителни состојби.

Ослабен имунолошки систем
Консумирањето премногу шеќер може да го оштети имунолошкиот систем. Високото ниво на шеќер може да ја потисне способноста на белите крвни зрнца да се борат против инфекциите, што го прави телото поподложно на болести.

Зголемен ризик од рак
Некои истражувања укажуваат на поврзаност помеѓу високиот внес на шеќер и зголемениот ризик од одредени видови на рак, вклучително и ракот на дојката, дебелото црево и панкреасот. Врската е сложена и вклучува фактори како што се инсулинска резистенција и хронични воспаленија.

Когнитивен пад
Исхраната богата со шеќер е поврзана со когнитивниот пад и зголемен ризик од развој на невродегенеративни нарушувања, како што е Алцхајмерова болест. Инсулинската резистенција и воспалението играат клучна улога во оваа врска.

Хормонална нерамнотежа
Шеќерот може да ја наруши рамнотежата на хормоните во телото, вклучувајќи ги инсулинот, кортизолот и лептинот, кои го регулираат метаболизмот, одговорот на стресот и апетитот. Овие нерамнотежи може да придонесат за зголемување на телесната тежина и други здравствени проблеми.

Зависност и желба
Шеќерот може да предизвика зависност, што доведува до желба и циклуси на прекумерна консумација. Колку повеќе шеќер консумираме, толку повеќе нашите тела можат да го посакуваат, создавајќи предизвикувачки циклус за прекин.