Обично ќе чуете дека високите температури ја намалуваат хранливата содржина на зеленчукот. Овој факт е до одреден степен точен за повеќето зеленчуци, но не и за бета-каротенот во морковите.
Карамелизираните или глазираните моркови се здрав и хранлив прилог и се богат извор на витамини, влакна и антиоксиданти. Процесот на карамелизација, кој често се постигнува со печење или динстање со малку маснотии и природен засладувач како мед или јаворов сируп, всушност прави одредени клучни хранливи материи да бидат подостапни за апсорпција од страна на телото.
Морковите се богати со бета-каротен дури и кога термички се обработуваат.
Карамелизираните моркови се многу лесни за подготовка, на многу начини. Тие одат фантастично со печено говедско, пилешко и свинско месо, па затоа се идеални за зимски и празнични денови. Слатките и здрави, карамелизираните моркови се вистинско уживање за сите оние кои сакаат мешавина од слатко и солено.
Патем, морковите се уникатни по тоа што речиси ништо не губат од своите хранливи состојки и кога се варат или динстаат. Обично ќе чуете дека високите температури ја намалуваат хранливата содржина на зеленчукот. Овој факт е до одреден степен точен за повеќето зеленчуци, но не и за бета-каротенот во морковите. Морковите се богати со бета-каротен, кој го има во изобилство кога морковите ќе се сварат. Бета-каротенот е провитамин што телото лесно го претвора во витамин А. Оваа хранлива материја го поттикнува растот на косата, добра е за кожата, го подобрува здравјето на очите, го одржува здравјето на срцето и дури се вели дека има својства што можат да се борат против клетките на ракот.
Морковите исто така лесно може да се печат на средна температура додека не омекнат. Бета-каротенот е витамин растворлив во масти кој не се губи дури ни на високи температури. Кога морковите се готват, клеточните ѕидови на растителното ткиво омекнуваат, што му олеснува на нашиот дигестивен систем да го асимилира бета-каротенот.
Како се прават карамелизирани моркови?
Глазираните моркови се лесни за подготовка. Ставете ги морковите, путерот, кафеавиот шеќер и рузмаринот во голем сад. Додадете 1 1/2 чаши вода и зачинете со сол и црн пипер. Оставете да зоврие, потоа намалете ја топлината и варете на тивок оган додека морковите не омекнат – 10 до 12 минути (ако водата испари пред морковите да омекнат, додадете уште ¼ чаша). Продолжете со готвење додека течноста не стане како глазура, уште неколку минути. Сервирајте со пилешко, печено месо, пире од компири, пилав…
Друг рецепт за карамелизирани моркови е со јаворов сируп или мед. Морковите со јаворов сируп или мед се оброк сам по себе, а за вистинските гурмани можат да бидат предјадење или прилог со главното јадење.
Состојки: Два килограми моркови, исечени на тенки стапчиња, две лажици екстра девствено маслиново масло, една лажица јаворов сируп, две лажици мед, една и пол лажичка мелен коријандер, една лажичка морска сол, една лажичка свежо мелен црн пипер одозгора, една лажица сусам, една лажица власец, една шолја калинка.
Подготовка: Загрејте ја рерната на 250˚C. Ставете ги морковите во намастен плех за печење, прелијте ги со маслиновото масло, јаворовиот сируп и медот. Додадете го коријандерот, солта и биберот. Измешајте сè заедно.
Печете 10 минути, а потоа повторно промешајте. Вратете во рерна и печете уште 15-20 минути, мешајќи на секои 5 минути. Морковите се готови кога рабовите ќе бидат темни (карамелизирани). Посипете сусам и билки врз морковите. Зачинете со уште малку морска сол и бибер, доколку е потребно.
Ставете ги бобинките од калинка последни и не мешајте, оставете ги да останат одозгора, како декорација што ќе му даде посебен „вкус“ на јадењето.