Луѓето со дијабетес треба да вклучат овошје во исхраната за да ги добијат сите потребни хранливи материи, според препораките на Американскиот национален институт за дијабетес и дигестивни и бубрежни заболувања.
Многу луѓе се прашуваат кое овошје не треба да го јадат дијабетичарите. Иако не постојат специфични ограничувања за видовите на овошје за лицата со дијабетес, од клучно значење е да се биде внимателен со одредени овошни производи, како што се соковите и сувото овошје, поради високата содржина на шеќер што потенцијално може да го зголеми нивото на шеќер во крвта.
Постои ли „најлошо“ овошје за дијабетичарите?
Различни овошја се природно богати со шеќер, но тие исто така нудат есенцијални витамини, минерали и влакна, што ги прави поздрава алтернатива за слатките и печивата. Овие хранливи материи во овошјето можат да придонесат за целокупното здравје и да помогнат во контролата на шеќерот во крвта и управувањето со дијабетесот.
Вклучувањето на различни овошја во исхраната исто така може да го намали ризикот од срцеви заболувања и рак, што значи дека внесот на овошје е исклучително важен во балансираната исхрана.
Важно е да не се елиминира целосно овошјето бидејќи нуди бројни здравствени придобивки. Сепак, поединците треба да бидат свесни за нивниот внес на шеќер и јаглени хидрати и соодветно да ја прилагодат големината на порциите. Спарувањето на овошјето со извори на протеини или масти може да помогне поефикасно да се контролира нивото на шеќер во крвта.
Иако овошјата како лубеницата, бананата и ананасот имаат повисоко ниво на шеќер, тие сепак можат да бидат дел од исхраната за дијабетес доколку се консумираат умерено. Слично на тоа, поединците треба да обрнат внимание на содржината на јаглехидрати во овошјето како што е грозјето, бананите, јаболката, мангото и ананасот, обезбедувајќи тоа да се вклопува во нивните цели околу јагленохидратите.
На дијабетичарите им се препорачува да консумираат најмалку пет порции овошје и зеленчук дневно.
Овошни сокови
На консумацијата на овошен сок треба да се пристапи со претпазливост поради концентрираната содржина на шеќер што може брзо да го зголеми нивото на шеќер во крвта. Сувото овошје може да се внесува умерено, доколку не содржи додадени шеќери. Спарувањето со јаткастите плодови може дополнително да помогне во контролата на шеќерот во крвта.
При изборот на овошни производи, препорачливо е да барате етикети на кои пишува „спакувано во сопствен сок“, „незасладено“ или „без додаден шеќер“ за да се обезбедат поздрави опции. Дополнително, замрзнувањето свежо овошје или изборот на целото овошје може да бидат алтернативи на преработените овошни производи.