Едниот има поинтензивен вкус, другиот боја, а главната финта е во виното
Сенфот го подобрува вкусот на јадењата, особено на месото, но дознајте кога треба да користите обичен, а кога Дижон.
Сенфот се користи доста во кулинарството и во голема мера го подобрува вкусот на секое јадење. Одлично оди со речиси сите намирници и зачини, но важно е добро да го искомбинирате. Сигурно сте сретнале дижон сенф меѓу состојките во рецептите, но можеби не сте знаеле по што се разликува од обичниот сенф. Во остатокот од текстот, прочитајте ги разликите и научете како правилно да го користите во јадењата.
Што е Дижон сенф?
Дижон е вид на сенф со потекло од Дижон, град во Бургундија, Франција. А белото вино му го дава својот препознатлив вкус. Иако првпат бил користен како зачин уште во 1336 година (од кралот Филип VI), тој станал широко популарен дури во 19 век. Сенфот првично бил направен од оцет, но жител на Дижон, Џон Нежон, ја заменил таа состојка со версок (сок од незрело грозје) во 1856 година.
Разликата помеѓу Дижон и обичен сенф
Постојат неколку разлики помеѓу обичниот и Дижон сенфот:
Боја: додека обичниот сенф е светложолт, Дижон е потемен и повеќе оди кон окер или кафена.
Вкус и состојки: Обичниот сенф е направен од семе од жолто семе од синап во прав, мешавина од зачини и оцет (или дури и вода), има поблаг вкус во споредба со француската верзија. Дижон има карактеристичен вкус и е поинтензивен и поостар од обичниот. Се прави од кафеав и/или црн сенф и бело вино. Овие два вида сенф обично можете да ги комбинирате во јадења, но подобро е да ги користите како што е наведено во рецептот, бидејќи ако користите обичен сенф за преливи или за печено пилешко, нема да го добиете истиот вкус, а исто така нема да реагира добро во комбинација со оцет.