Која индустриска храна може да го зголеми ризикот од рак? Ново истражување на британските научници

Фото: Freepik
408

Индустриски преработена храна која најчесто се јаде се купечки леб, готови оброци, разни житарки за појадок, месни производи, слатки и купечки кекси, печива и колачи.

Одамна е познато дека индустриски преработените производи како сладолед, шунка, грицки и леб се помалку здрави од сѐ што можете да направите во вашата кујна, а научниците сега мислат дека хемикалиите, боите, засладувачите и конзервансите во нив би можеле да го зголемат ризикот од рак, пишува германската новинска агенција dpa.
Студијата финансирана од Cancer Research UK и Светскиот фонд за истражување на ракот сугерира дека можеби постои врска помеѓу индустриски преработената храна и зголемен ризик од различни видови на рак. Тимот од Империјалниот колеџ во Лондон, кој го водел истражувањето, оценил дека врската не може да се докаже бидејќи се заснова на набљудувања, односно на тоа што луѓето се присетувале што јаделе.
Меѓутоа, рекле дека луѓето во Велика Британија, каде што било спроведено истражувањето, јадат премногу преработена храна и повикале на предупредувачки етикети на предната страна од пакувањата. Индустриски обработената храна содржи состојки кои луѓето обично не ги додаваат кога готват дома. Овие адитиви може да вклучуваат хемикалии, бои, засладувачи и конзерванси за продолжување на рокот на траење.

Индустриски преработена храна која најчесто се јаде се купечки леб, готови оброци, разни житарки за појадок, месни производи, слатки и купечки кекси, печива и колачи.

Не е секоја преработена храна лоша
На пример, Националната здравствена служба на Велика Британија (NHS) вели дека некои видови храна треба да се обработуваат за да бидат безбедни, како што е млекото, кое треба да се пастеризира за да се отстранат бактериите. Претходните студии покажаа врска помеѓу преработената храна и срцевите заболувања, како и дебелината и дијабетесот тип 2.

Во новата студија, објавена во eClinicalMedicine, тимот користел податоци од UK Biobank за да ја испита исхраната на 197.426 луѓе на возраст од 40 до 69 години.
Нивното здравје било следено цела деценија, а бил анализиран и ризикот од развој на рак или смрт од него.

Студијата покажа дека поголемата потрошувачка на индустриски преработена храна е поврзана со поголем ризик од развој на рак воопшто, а особено рак на јајниците и мозокот. Тоа е исто така поврзано со зголемен ризик од смрт од рак, особено од рак на јајниците и на дојките.
Научниците откриле дека за секои 10 проценти зголемување на ултра-обработената храна (UPF) во исхраната на една личност, има 2 проценти поголем ризик од рак во целост и 19 проценти зголемен ризик од рак на јајниците.

Така, како пример, ако некој имал нула UPF во нивната исхрана, нивниот ризик се зголемувал на секои 10 проценти зголемување на потрошувачката. Секое зголемување од 10 проценти исто така е поврзано со 6 проценти зголемен ризик од смрт од рак, 16 проценти зголемен ризик од рак на дојка и 30 проценти зголемен ризик од рак на јајниците. Оваа поврзаност била потврдена дури и откако биле земени предвид факторите кои би можеле да ги променат резултатите, како што се вежбањето или индексот на телесна маса (БМИ).
Научниците исто така откриле дека луѓето кои имале највисоко (обично 41 процент) ниво на преработена храна во нивната исхрана имале 7 проценти поголем ризик од рак од оние со најмал внес на таа храна (9 проценти од исхраната).

„Оваа студија се додава на сѐ поголемиот број докази дека ултра-обработената храна веројатно ќе има негативно влијание врз нашето здравје, вклучувајќи го и ризикот од рак. Со оглед на високите нивоа на потрошувачка кај возрасните и децата во Велика Британија, ова има важни импликации за идното здравје. Иако нашата студија не може да докаже причинска поврзаност, други достапни докази покажуваат дека намалувањето на ултра-обработената храна во нашата исхрана може да обезбеди важни здравствени придобивки“, вели д-р Естер Вамос, главен автор на студијата. Тој додава дека се потребни дополнителни истражувања за да се потврдат наодите и да се разберат најдобрите стратегии за јавно здравје за да се намали распространетата присутност и штетноста на ултра-преработената храна во нашата исхрана.

„Потребни ни се јасни предупредувања на предната страна на пакувањата за ултра-обработена храна за да им помогнеме на потрошувачите да изберат, а нашиот данок на шеќер треба да се прошири на ултра-преработените газирани пијалаци, овошни и пијалаци на база на млеко, како и други ултра-преработени производи“, вели д-р Киара Чанг, која исто така работела на студијата,
Додава дека домаќинствата со пониски приходи се „особено ранливи“ на евтини и нездрави ултра-преработени индустриски производи, додавајќи дека треба да се субвенционираат минимално преработените и свежо подготвени оброци.

„Резултатите од првата британска студија од ваков вид се значајни бидејќи тоа е најсеопфатна проценка на ултра-обработената храна и ризикот од рак. Ова додава на зголемениот број докази кои ја поврзуваат оваа храна со рак и други здравствени состојби. Луѓето треба да ја ограничат нивната потрошувачка на „брза храна“ и друга преработена храна богата со масти, скроб или шеќер. За максимална корист, препорачуваме интегралните житарки, зеленчукот, овошјето и мешунките да бидат главен дел од вашата редовна исхрана“, вели д-р Панајота Митроу, директорка за истражување и иновации во Светскиот фонд за истражување на ракот

Шефот на превентивната политика на Cancer Research UK, Малколм Кларк, вели дека сè уште не е дефинитивно утврдено дали ултра-обработената храна предизвикува рак, но висококалоричната и слатка храна може да предизвикаат зголемување на телесната тежина.