Од овие состојки ќе ви излезат 24 парчиња кои е најдобро да отстојат 24 часа во фрижидер пред да ги послужите. Всушност, колку стојат подолго, толку се повкусни
Овој одличен освежителен десерт можете да го направите и да го чувате во фрижидерот и подолго време бидејќи станува уште повкусен. Она што не можете да го направите однапред е шлагот. Него ставете го непосредно пред да ги послужите. Од овие состојки ќе добиете 24 парчиња.
Состојки:
За кората:
12 лажици несолен путер, плус уште малку за подмачкување на садот за печење
24 парчиња Грахам крекери со целосна големина или 3 шолји мелени крекери
1/4 шoлја шеќер
1/4 лажичка сол
За филот и преливот:
6 средни лимони
6 големи жолчки
2 лименки засладено кондензирано млеко
1/2 шолјичка лимончело
1 шолја ладна густа павлака
2 лажици шеќер во прав
1 лажичка екстракт од ванила
Приготвување:
Направете ја кората: Загрејте ја рерната на 180 степени. Премачкајте ги со путер дното и страните на стаклен сад за печење. Обложете го дното и двете долги страни со хартија за печење доволно долга за да виси над страните и да формирате од неа ограда.
Растопете 12 лажици несолен путер, смелете ги крекерите ако не се смелени и ставете ги во процесор за храна опремен со додаток на сечилото. Додадете ги шеќерот и малку сол и мешајте додека не се формираат фини трошки.
Префрлете ги трошките во голем сад, наросете ги со путерот и мешајте додека не се соединат и трошките не се навлажнат рамномерно. Префрлете ја смесата во садот за печење и притиснете со рацете или со дното на мерната чаша во рамномерен слој.
Печете додека не замириса и не почне да потемнува околу рабовите, 12 до 15 минути.
Направете го филот: Ситно изрендајте ја кората од 1 до 2 средни лимони додека не добиете 1 лажица плус 2 лажички. Исцедете ги излупените лимони плус уште по потреба додека не добиете 1 шолја сок.
Ставете 6 големи жолчки од јајце во сад и матете со миксер додека не се соединат, околу 15 секунди. Со миксерот на мала брзина, постепено ставајте ги лименките засладено кондензирано млеко. Постепено зголемувајте ја брзината на средно и матете додека не се згусне, околу 2 минути.
Додадете го сокот од лимон, 1 лажица кора од лимон (останатото покријте го и ставете го во фрижидер за преливот) и 1/2 шолја лимончело и матете додека не се соедини, околу 20 секунди. Истурете ја смесата врз кората.
Печете додека филот не се стегне во средината, 20 до 25 минути. Ставете го садот за печење да се излади целосно, околу 1 час. Ставете го во фрижидер најмалку 4 часа или цела ноќ. Направете го преливот пред сервирање.
Направете го преливот: Ставете ја преостанатата кора од лимон, 1 шолја ладна густа павлака, 2 лажици шеќер во прав и 1 лажичка екстракт од ванила во сад и матете на средна брзина 1 минута. Зголемете ја брзината матете додека не се формираат цврсти врвови, 3 до 4 минути.
Фатете го вишокот хартија, извадете ја кората од садот за печење и ставете ја на даска за сечење. Исечете на 24 парчиња. Префрлете го преливот во шприц или користете лажица за да го намачкате кремот врз секое парче.
Напомена:
Кората од крекери може да се подготви до 1 ден однапред. Оставете да се излади, а потоа цврсто покријте ја со пластична фолија и чувајте ја на собна температура. Одвиткајте пред филување и печење.
Готовите колачи може да се чуваат во фрижидер во херметички затворен сад до 1 недела. Може и да се замрзне и да се искористи во рок од 4 месеци.