Колку долго да се чува свежото, a колку вареното месо во замрзнувач и што не треба да се прави при одмрзнување?

Фото: Freepik
403

Ако сте забележале дека вашето месо или риба немаат толку добар вкус по замрзнувањето, овие совети може да ви помогнат

Иако сите претпочитаме да подготвуваме свежо месо, често се случува вишокот да го замрзнеме, а потоа во одреден момент да го подготвиме за јадење. И така, од недела во недела, месец во месец, фиоките и полиците во нашиот замрзнувач полека се полнат, па многумина, ако не ги напишат датумите на кесите и садовите во кои го замрзнале месото, често не знаат колку долго може да се замрзне таквата храна. А бидејќи ова е вечна тема која измачува многумина, не е штета да се повтори.

Како што веројатно знаете, безбедното складирање на месото во замрзнувач значи замрзнување на -18°C, односно до температура што го спречува растот на повеќето бактерии. Температурите над ова, може да го забават растот на бактериите, но не доволно за да се спречи расипување на храната, што во тој случај ќе биде добра само неколку дена. Исто така, правилното замрзнување штити од патогени бактерии, односно оние кои се кријат зад болестите што се пренесуваат преку храна, но и од труење со храна. Покрај горенаведеното, безбедното складирање го штити месото и од губење на вкусот и квалитетот.

Некои од најдобрите практики за складирање и замрзнување месо вклучуваат:

Подготовка на месото за замрзнување

Во повеќето случаи, добро е да се чува месото купено во продавница во пакетот во кој стигнало. Но, прво, проверете дали има дупки или пукнатини на пакувањето (ако има, отпакувајте го и цврсто завиткајте го во проѕирна кујнска фолија, во кеса со затварач или во сад со капак).

Температура на замрзнување

Температурата на замрзнување е клучна за складирање на месото и, како што споменавме, се препорачуваат -18°C.

Одмрзнување на месото

Постојат три главни начини за одмрзнување на месото од замрзнувачот. Најбавната и можеби најбезбедната техника е одмрзнувањето на затвореното пакување во фрижидер. Помалите парчиња месо ќе се одмрзнат за неколку часа, додека на поголемите парчиња месо ќе им бидат потребни неколку дена за одмрзнување со оваа техника.

За побрзо безбедно одмрзнување на месото, можеме да го ставиме во херметички затворена пластична кеса која ќе ја ставиме во сад со ладна вода што ќе ја менуваме на секои 30 минути, а потоа да го зготвиме месото веднаш по одмрзнувањето. Исто така, некои микробранови печки имаат посебни поставки за да помогнат во одмрзнувањето на месото. Ако ги користите, згответе го месото веднаш по одмрзнувањето.

ВАЖНО Е ДА ЗНАЕТЕ! Никогаш не го одмрзнувајте „голото“ месо на отворено на собна температура. Забележано е дека бактериите можат брзо да се размножуваат на собна температура.

Повторно замрзнување месо

Откако сировото месо е правилно одмрзнато, многу експерти препорачуваат да не се замрзнува повторно без претходно да се зготви, бидејќи само така месото нема да ја изгуби текстурата и квалитетот.

Сировото месо одмрзнато во фрижидер сè уште е технички безбедно за повторно замрзнување, иако можеби повеќе нема да биде толку добро поради губење на влага.

Кога ќе се одмрзне и повторно ќе се замрзне, месото ќе формира повеќе ледени кристали во клетките, кои го кинат ткивото на месото на микроскопско ниво што може да го промени неговиот вкус и текстура. Таквото месо може да биде многу суво.

Откако темелно ќе ја зготвите одмрзнатата храна, безбедно е повторно да ја замрзнете.

Колку долго може да стои замрзнатото месо?

Прашањето колку долго месото може да се чува во замрзнувачот е легитимно, но не нуди само еден одговор. Се разбира, колку е пократко месото во замрзнувачот, толку е подобар квалитетот. Односно, колку подолго е во замрзнувач, толку повеќе го губи квалитетот и вкусот. Меѓутоа, под услов правилно да го чуваме, може да се чува во замрзнувач една година без никакви проблеми на споменатите -18°C. Меѓутоа, времето не е единствениот параметар за одговор на ова прашање. Различни видови месо имаат различни препорачани должини на складирање за да го задржат нивниот квалитет откако ќе се одмрзнат за конзумирање. Подолу ви презентираме препораки за тоа колку долго е пожелно да се чуваат одредени намирници во замрзнувачот.

Свежо месо
Свежото месо ќе има најдолг рок на траење бидејќи може најдолго да остане во замрзнувач без да го изгуби квалитетот.

Мелено месо:

 • Сирово месо за хамбургер: 3-4 месеци
 • Сирова мелена мисирка, телешко, свинско или јагнешко месо: 3-4 месеци

Свежо говедско, телешко, јагнешко и свинско месо:

 • Стек: 6-12 месеци
 • Печење: 4-12 месеци
 • Котлети: 4-6 месеци
 • Црн дроб, јазик и крезли: 3-4 месеци
 • Сланина: 1 месец
 • Сиров колбас: 1-2 месеци

Свежа живина, како пилешко или мисирка:

 • Цело: 12 месеци
 • Делови: 9 месеци
 • Внатрешноста: 3-4 месеци

Риба и школки:

 • Посна риба: 6-8 месеци
 • Масна риба: 2-3 месеци
 • Свежи школки и лигњи: 3–6 месеци

Зготвено месо

Обработката, готвењето или чадењето на месото значително го скратуваат времето за замрзнување. Повторното замрзнување на варено месо може да го оштети и вкусот на месото, бидејќи некои вкусови оксидираат и се распаѓаат по готвењето – дури и во замрзнувачот.

 • Виршли: 1-2 месеци
 • Шунка (цела, половина или кришки): 1-2 месеци
 • Солено говедско (исцедено): 1 месец
 • Чадени колбаси: 1-2 месеци
 • Остатоци од говедско, телешко, јагнешко и свинско месо: 2-3 месеци
 • Сосови, месни супи и чорби кои содржат месо: 2-3 месеци

Варена живина, како пилешко или мисирка:

 • Во едно парче: 4 месеци
 • Во сос: 6 месеци
 • Печени: 4 месеци
 • Плескавици: 1-3 месеци

Риба и школки:

 • Варена риба: 4–6 месеци
 • Чадена риба: 2 месеци
 • Риба од конзерва: 2 месеци