Консумирањето на оваа намирница може да помогне за превенција на рак на дебелото црево

Фото: Pexels
339

Истражувачите откриле дека додавањето грав во исхраната на преживеаните од рак на дебелото црево помага да се подобри нивниот цревен микробиом

Колоректалниот карцином, кој го зафаќа дебелото црево, вклучувајќи го дебелото црево и ректумот, е трет најчест рак во светот. Може да се излечи ако се открие доволно рано, меѓутоа, тоа често не е случај бидејќи не ги препознаваме симптомите во рана фаза. Ако лекувањето на колоректалниот карцином е успешен, неодамнешните студии покажуваат дека и покрај подобрувањата во лекувањето, меѓу седум и 29 проценти од пациентите може да имаат повторување на состојбата во рок од пет години, во зависност од локацијата и фазата.

Морнарскиот грав во улога на борец против ракот

Иако не е можно целосно да се спречи ракот на дебелото црево, претходните студии покажуваат дека редовната физичка активност, одржувањето на здрава тежина и изборот на одредена диета можат да помогнат. Кога станува збор за исхраната, истражувачите од Универзитетот во Тексас открија дека додавањето грав во исхраната на преживеаните од колоректален карцином помага да се подобри нивниот цревен микробиом, што потенцијално може да помогне во спречување и лекување на ракот.

Зошто да изберете грав?

Морнарскиот грав се мали бели зрна грав кој го добил своето име затоа што бил главна храна во морнарицата на Соединетите држави. Додека другиот сув грав, грашок и леќа имаат хранливи состави кои исто така можат да го стимулираат цревниот микробиом, професорката по епидемиологија и водечки автор на гореспоменатата студија наведува особено ветувачки резултати од наодите во раните претклинички студии и студии на модели на глувци кои конкретно го тестирале ефектот на морнарскиот грав врз комбинацијата од дебелина, воспаление и колоректален карцином.

„Оваа голема студија покажа дека учесниците со најголемо зголемување на дневната консумација на грав имале помал ризик од напредно повторување на колоректален аденом“, изјавила д-р Кери Даниел-Мекдугал, автор на студијата.
Горенаведените студии биле инспирирани од испитувања за превенција на полипи.


Како здравјето на цревата е поврзано со колоректалниот карцином

Авторот на студијата изјавил дека е важно луѓето кои преживеале колоректален карцином да имаат избалансиран цревен микробиом бидејќи тој директно комуницира со епителот на дебелото црево каде што се развива колоректалниот карцином. Врската помеѓу човечките клетки и микробите е тесно поврзана со имунолошкиот систем, кој може да го спречи или стимулира воспалението, како и развојот и прогресијата на ракот.

„Повторувањето на колоректалниот карцином, кардиоваскуларните болести и другите хронични состојби споделуваат група на фактори на ризик кои може да се модифицираат поврзани со исхраната, дебелината и воспалението, каде што цревниот микробиом игра централна улога“, објаснила д-р Даниел-Мекдугал.

Претходните истражувања исто така покажале важна улога за цревниот микробиом кај колоректалниот карцином. Студијата објавена во јули 2023 година на тој начин сугерира дека цревниот микробиом би може да биде мета за микробна терапија против рак на дебелото црево.

Претходна студија објавена во јуни 2020 година покажала дека модулирањето на цревниот микробиом на една личност преку исхрана може да помогне да се спречи развојот и прогресијата на ракот и да се подобри ефикасноста на антитуморната терапија.

Секојдневното консумирање грав го подобрува цревниот микробиом

За горната студија, д-р Даниел-Мекдугал и нејзиниот тим одбрале 55 машки и женски учесници на возраст над 30 години кои имале историја на лезии на дебелото црево, историја на колоректален карцином или биле изложени на висок ризик за преканцерозни полипи. Осум недели, од учесниците било побарано само да се придржуваат до нивната вообичаена исхрана и да додадат дневна шолја органски, конзервиран, варен под притисок бел грав во нивната исхрана. Истражувачите откриле дека учесниците кои го консумирале овој грав секој ден доживеале позитивни промени во нивниот цревен микробиом. Овие промени вклучуваа зголемување на алфа корисни бактерии (Faecalibacterium, Eubacterium и Bifidobacterium) и намалување на патогените бактерии.

Поради овој позитивен факт, авторот на студијата се надева дека овој вид на грав ќе се споменува сѐ почесто во пошироките кругови на лекари и пациенти.

Изборот на храна влијае на цревните бактерии

Оваа студија е исклучително важна и релевантна бидејќи човекот има меѓу 2 и 3 трилиони бактерии во своето тело, а постојат значителни докази дека овие бактерии играат важна улога во превенцијата од рак и кардиоваскуларни болести. Исто така, имаме добри и потенцијално лоши бактерии. И така, ако можеме да ги поттикнеме добрите бактерии преку исхраната да влијаат на имунолошкиот систем за да се спречи ракот или повторното појавување на ракот, тоа би било исклучително важно, вели за Medical News Today хируршкиот онколог д-р Антонио Билчик.

Овој онколог, исто така, ја нагласил важноста на комуникацијата лекар-пациент со колоректален карцином за здравјето на цревата, со оглед на огромното количество нови информации за бактериите и за тоа како исхраната може да влијае на бактериите.

Диетата и исхраната треба да бидат исклучително важен дел од дискусијата, како во превенцијата на колоректалниот карцином, така и кај оние пациенти кај кои е дијагностициран колоректален карцином и кои биле лекувани за да се спречи можноста за негово повторување, заклучил Билчик.