Гравот е евтина, лесна за подготовка и здрава храна која има многу здравствени придобивки. Бидејќи во продавниците има веќе сварен грав во конзерва, секогаш можете да имате брз и здрав оброк
Гравот се одгледува илјадници години и е важен извор на храна ширум светот. Уникатен е меѓу растителната храна поради неговата висока содржина на протеини, што го прави важен извор на протеини за вегетаријанците. Тој е една од најпогодните намирници кога станува збор за слабеење поради големата количина на влакна и протеини, а малку калории.
Сувиот грав е малку поевтин во продавниците во споредба со конзервираниот. Можете да го чувате во затворен сад до една година, а по готвењето можете да го чувате во фрижидер покриен пет дена или 6 месеци ако го замрзнете.
Неотворениот конзервиран грав можете да го чувате до година и половина, но најдобро е да го проверите точниот датум наведен на конзервата. Откако ќе го отворите и ќе го исплакнете, треба да го чувате во стаклен или пластичен сад во фрижидер. Со оглед на тоа дека е веќе сварен, сѐ што треба да направите пред да го подготвите е да го измиете и да направите едно од следните јадења.
Шарена салата од туна, грав и боранија
Оваа салата сигурно нема да ве остави гладни, а освен што е вкусна, се подготвува и многу брзо. Може да биде главно јадење или прилог.
Потребни се:
250 гр конзервирана туна
400 гр грав
1 главица кромид
1 чешне лук
2 варени јајца
2 домати
1 лажица каперси
сол, пипер, маслиново масло, половина лимон
1 шолја боранија
Приготвување:
Згответе го гравот или употребете грав од конзерва. Сварете ги јајцата и исечете ги на четвртинки. Исечете ги доматите. Лукот згмечете го или исечкајте го ситно, а потоа кратко продинстајте го и додадете ја боранијата. Се динста додека не омекне, но внимавајте да не изгори лукот. Исчистете го кромидот и исечете го на прстени. Исцедете ја туната од маслото и одделете ја на парчиња. Сите состојки се ставаат во сад за салата, се зачинува, се додава маслиново масло, сечканите капери и се сок од лимон. Наместо лимон можете да користите јаболков или оцет балсамико, а наместо маслинов, масло од тиква.
Грав на тост
Ако ви снема вкусен намаз за на леб, секако можете да пробате да го направите овој рецепт.
На тост овој намаз оди одлично заедно со парче зелена салата или сирење.
Потребни ви се:
15 гр путер
4 кришки сланина
1 млад кромид
1 чешне лук
1 пиперка
1 конзерва грав
3 лажици пелати
Мајчина душица, ловоров лист, сол, пипер, леб
Приготвување:
Загрејте ја тавата и растопете го путерот во неа. Додадете ја исечканата сланина и кромидот и пржете на умерен оган три минути, повремено мешајќи додека сланината не добие златна боја и кромидот не омекне. Во тестенините додадете ја пиперката што сте ја исечкале. Додадете го гравот, зачинете, додадете ловоров лист и мајчина душица. Намалете ја топлината и мешајте на оган две минути со постојано мешање.
Додека гравот и сланината се динстаат, испечете ги парчињата леб на грил тава или во рерна. На секое парче ставете ја смесата со грав и послужете го овој вкусен топол и крцкав оброк.
Мексикански тостади со пченка и паста од грав
За сите љубители на тортиљи, овој рецепт има можност за вегетаријанска или, ако сакате, месна варијанта со пилешко или свинско месо со додаток на вкусна паста од грав.
Тостадите традиционално се подготвуваат со специјални крцкави тортиљи од пченка, но за наши прилики малку ги прилагодивме. Ги преместивме во обични тортиљи, додадовме зачинета паста од грав, а потоа ги зачинивме со слатко-солена пченка.
Во комбинацијата можете да додадете и авокадо, свежа пиперка или домат, како и парчиња пилешко на скара, говедско или свинско месо. На крајот, поросете сè со уште малку сирење, додадете неколку капки сок од лимон и изедете ги овие вкусни мексикански закуски.
Потребни се:
1 конзерва пченка
2 лажици мајонез
1 мала главица кромид
1 конзерва грав
Маслиново масло
8 тортиљи
Сол, пипер, чили, коријандер, ким
Фета сирење по желба
Сок од половина лимон или лимета
Приготвување:
Измешајте пченка, мајонез и фета сирење во сад, додадете сок од лимон или лимета и ситно сечкан кромид. Измешајте го гравот во блендер, додадете маслиново масло, сол, пипер, чили и ким, а потоа претворете го гравот во паста. На тава потпечете ги тортиљите додека не станат крцкави. Премачкајте ги со паста од грав и ставете од мешавината од пченка и фета сирење.