Краставиците се апсолутен фаворит во летната кујна! Имаме четири лесни и освежителни рецепти

Фото: Unsplash
41

Тие се извор на калиум, фосфор, калциум, магнезиум, железо, цинк, манган, бакар и селен, како и витамини Ц и К и повеќето витамини од групата Б

Нискокалорични и освежителни, краставиците се идеална летна храна. Со дури 90 проценти вода, тие се одлични за хидратација, а исто така се и диуретик. Содржат широк спектар на минерали и витамини, влакна и супстанции кои дејствуваат како антиоксиданти. Тие се извор на калиум, фосфор, калциум, магнезиум, железо, цинк, манган, бакар и селен, како и витамини Ц и К и повеќето витамини од групата Б.

Моќта на краставиците лежи во голема мера во силициумската киселина што ја содржи во траги. Таа го одржува доброто здравје на сврзното ткиво, мускулите, коските и го подобрува тенот.

Еве четири лесни и вкусни рецепти за летен ручек со краставици

Ладна летна супа

Состојки за четири лица:

2 краставици
2 дл кисело млеко или грчки јогурт
1 чешне лук
1 китка свеж копар
1 китка магдонос
сол и бибер
нане
цветови од лаванда
1 лажица маслиново масло
Подготовка:

  1. Излупете ги краставиците и извадете ги семките, исечете ги.
  2. Ставете ги во блендер со зачините.
  3. Оставете да се излади и додадете ги преостанатите листови од нане и неколку цветови од лаванда пред сервирање.

Салата како летен оброк

Состојки за четири лица:

1 краставица
½ кг млади компири
10 чери домати
сенф со мед
јогурт
сол и бибер
1 лажица маслиново масло
јаболков оцет
Подготовка:

  1. Сварете ги младите компири со лушпа.
  2. Исечете ја краставицата со лушпа, отстранете ги семките.
  3. Додадете свеж копар.
  4. Направете дресинг од сенф, сол, јогурт, бибер, маслиново масло и оцет.
  5. Прелијте ги млаките компири за подобро да се апсорбираат.

Краставици полнети со туна и павлака

Состојки за четири лица:

2 краставици
1 конзерва туна
2 лажици павлака
листови од магдонос
1 лажица паштета од црни маслинки
1 лажица мелен лен
Подготовка:

  1. Исечете ги краставиците дебело по ширината, а потоа издлабете ги за да можат да се полнат.
  2. Наполнете ги со филот од туна и крем.
  3. Одозгора ставете паштета од маслинки.
  4. Посипете со ленено семе или мелен лен. Јадете ладно.