Еве една одлична веганска верзија на омилениот оброк и на децата и на возрасните: тестенини. Вкусни, кремасти и здрави
Мислите дека нема вкусни тестенини без куп пармезан на врвот?
Има. И оваа веганска верзија е еден од тие рецепти за вкусни кремасти тестенини со здрави состојки.
Еве што ви треба за пастата и сосот:
230 г тестенини по избор
1 лажица маслиново масло
75 г таан
Сок и кора од 1 голем лимон
½ лажичка јаворов или агава сируп
Сол и бибер по вкус
4 лажици ледена вода (по потреба)
280 г брокула (и цветчиња и стебла)
За прелив:
2 ½ лажици маслиново масло
1 голем кромид, тенко исечен
4 чешниња лук, тенко исечени
½ до 1 лажичка мелен лут пипер (по вкус)
1 шака свеж босилек, исечен на ленти
Прстофат крупна морска сол
Подготовка:
Излупете го надворешниот слој од стеблата од брокула и исечете ги на тенки прстени. Исечете ги цветчињата на помали парчиња. Во тенџере, загрејте вода со малку сол и сварете ги тестенините според упатствата. Три минути пред крајот на готвењето, додадете ги цветовите од брокулата и варете додека тестенините не станат ал денте, а брокулата остане светло зелена и крцкава. Зачувајте 1 чаша од водата во која се вареле, а потоа исцедете ја.
Во сад, измешајте ги таанот, 1 лажица маслиново масло, сок од лимон, јаворов сируп, прстофат сол и бибер и малку кора од лимон. Постепено додавајте ледена вода додека не добиете кремаст, но не премногу густ сос.
Во големо тавче, загрејте 2 ½ лажици маслиново масло. Додадете ги стеблата од брокула, посолете ги и пржете ги 2 минути. Потоа додадете ги кромидот и лукот и пржете уште 2-4 минути додека не поруменат. Додадете ја мелената пиперка и пржете кратко.
Додадете ги исцедените тестенини и брокулата во истото тавче, потоа прелијте го сосот од таан и ¾ чаша од одвоената вода од готвењето. Мешајте на средна температура додека сосот не се соедини и тестенините не станат кремасти.
Додадете сечкан босилек и, по желба, повеќе сок од лимон, сол или бибер. Пред сервирање, посипете ја преостанатата кора од лимон и малку крупна сол одозгора.
Корисни совети:
-Таанот од средината на теглата е најлесен за работа – мазен е и лесен за мешање. Долните слоеви може да бидат премногу густи.
-Постепено додавајте ледена вода, за да го разредите сосот и да добиете совршена текстура.
-Водата за готвење на тестенините е клучна за кремаст сос – содржи скроб кој му помага на сосот подобро да се врзе за тестенините.
-Можни замени: Наместо брокула, можете да користите шпаргли, тиквички или варен грашок. За дополнителни растителни протеини, во јадењето може да се додаде варен наут или бел грав.