Без разлика дали сакате зелени маслинки полни со полифеноли или црни, зрели маслинки богати со масло, тешко е да се одлучи што е „подобро“ – особено кога на истата маса има и шише маслиново масло и чинија маслинки. И двете се сметаат за здрави намирници, но постојат разлики.
Од античките легенди до современите нутриционисти, маслинката е симбол на здравјето и долговечноста со векови. Но, кога на масата има чинија маслинки и шише маслиново масло – што всушност избира вашето срце, а што вашиот организам?
Без разлика дали сакате зелени маслинки полни со полифеноли или црни, зрели маслинки богати со масло, тешко е да се одлучи што е „подобро“ – особено кога на истата маса има и шише маслиново масло и чинија маслинки. И двете се сметаат за здрава храна, но постојат разлики.
Заеднички адут: здрави масти
И маслинките и маслиновото масло се богати со мононезаситени масни киселини, што е главната причина зошто медитеранската исхрана се смета за една од најздравите во светот. Исхраната богата со овие масти е поврзана со помал ризик од срцеви заболувања, одредени видови на рак и дебелина. Исто така, постојат докази дека мононезаситените масти се метаболизираат различно во телото и може да имаат помала веројатност да се складираат како масти од другите видови масти.
Која е главната разлика?
Содржина на масти: Маслиновото масло е речиси чиста маст – 1 лажица содржи околу 120 калории, додека порција од дванаесет маслинки има околу 40 калории.
Влакна: Маслинките содржат малку диететски влакна, додека маслиновото масло не.
Полифеноли: Процесот на солење и маринирање на маслинките ја намалува количината на полифеноли (заштитни растителни соединенија), додека екстра девственото маслиново масло во голема мера ги зачувува.
Натриум: Маслинките обично се богати со натриум, додека маслиновото масло речиси и да нема натриум.
Пробиотици: Некои видови маслинки ферментираат природно и може да содржат корисни бактерии; маслото не.
Кои маслинки се „најздрави“?
Зелените маслинки, набрани пред да созреат, имаат тенденција да содржат повеќе полифеноли.
Црните маслинки, кои зреат на дрвото, имаат поголема содржина на масло и витамин Е.
Двете сорти се добар извор на железо и бакар. Ако внимавате на внесот на сол, црните маслинки генерално имаат околу половина од натриумот од зелените маслинки, а поголемите сорти како маслинките Cerignola се сметаат за поблаги.
Обработка и квалитет
Сите маслинки мора да се преработат бидејќи се тврди и горчливи кога се сирови. Солењето, маринирањето или чувањето во масло не само што го менуваат вкусот и текстурата, туку и додаваат сол. Ако сте чувствителни на сол, подобро е да изберете маслинки од тегла или конзерва со јасно означени информации за хранливата вредност за да ви помогне во контролата на внесот на натриум.
Посебна забелешка за конзервираните црни маслинки
Некои конзервирани црни маслинки може да содржат акриламид, супстанца формирана за време на одредени процеси на обработка што е поврзана со потенцијални здравствени ризици. Ако ви се допаѓа овој вид маслинки, размислете повремено да ги замените со свежи или сушени сорти како зрели маслинки Cerignola.
Интересна приказна од историјата на маслинките
Постои стара грчка легенда која вели дека градот Атина го добил своето име од маслиновото дрво. Според митот, богот на морето Посејдон и божицата на мудроста Атена се натпреварувале кој ќе им даде на луѓето повреден подарок. Посејдон им понудил солена вода (или коњ, според некои верзии), а Атена им ја дала првата маслинка. Луѓето го избрале нејзиниот подарок затоа што им обезбедувала храна, масло, лекови и дрва за огрев. Оттогаш, маслинката е почитувана во медитеранските култури како симбол на живот, здравје и мир. Можеби затоа дури и денес, кога ќе отворите тегла маслинки или ќе ставите маслиново масло, се чувствувате како да држите нешто посебно во раката – традиција стара илјадници години.
Па – што да изберете?
Споредувањето на маслинките и маслиновото масло е всушност како да избирате помеѓу јаболка и сок од јаболко, слично, но не исто. Маслиновото масло е најдобриот избор кога ви треба здрава маснотија како прелив за салати или за готвење, а маслинките се одлична, хранлива и вкусна закуска или прилог.
Идеално? Уживајте во обете, умерено, и ќе бидете на добар пат кон одржување на добро здравје.