Купувајте само краставици кои се цврсти на допир, имаат заоблени рабови и воедначена зелена боја
Кога зборуваме за висока содржина на вода во храната, најчест пример е краставицата; со своите 90 проценти вода одлично го хидрира телото, а воедно е и одличен диуретик кој ефикасно ги отстранува насобраните токсини од телото.
Големото количество вода не е единствената придобивка што можеме да ја добиеме од краставиците, тие содржат и навистина широк спектар на минерали и витамини, влакна и супстанции кои делуваат како антиоксиданти (бета-каротин, лутеин, зеаксантин), но во малку помали количини.
Краставицата е извор на калиум, фосфор, калциум, магнезиум, железо, цинк, манган, бакар и селен, а содржи витамин Ц, најмногу витамини од групата Б и витамин К.
Од наведените минерали, краставиците се најбогати со калиум, кој е важно за мускулната флексибилност и регулирање на крвниот притисок.
Имаме одличен рецепт како да ги искористите.
Брза чорба со краставици
Состојки:
2 свежи краставици
2 компири
2 чешниња лук
1,5 дцл павлака за готвење
1,5 дцл вода
копар
маслиново масло
сол и црн пипер
Приготвување:
Краставиците изрендајте ги и кратко пропржете ги на маслиново масло.
Додадете ситно исечени компири, измешајте и пропржете на силен оган.
Додадете тенко исечкан лук и сол и бибер.
Покријте со вода и варете.
Кога компирот е речиси готов, додадете го кремот за готвење во тенџерето и оставете го да се вари уште неколку минути.
На крајот додадете ситно сечкан копар.