Секоја лажичка шеќер ги намалува вистинските нутритивни придобивки од лимонадата и нејзиниот „здрав“ статус се губи.
Лимонадата е еден од најпознатите освежителни пијалаци, а воедно и најздравиот. Покрај пријатниот вкус, има и бројни здравствени придобивки: богата е со витамин Ц и антиоксиданти, придонесува за хидратација и детоксикација.
Зошто лимонадата е корисна?
Лимонот содржи високо ниво на витамин Ц, кој го зајакнува имунолошкиот систем, го намалува оксидативниот стрес и помага во заштитата на клетките од оштетување. Студиите покажуваат дека редовното внесување лимони и цитрусни овошја придонесува за зајакнување на телото и подобра апсорпција на железо.
Кога е направена од свеж сок и вода, лимонадата природно го хидрира телото и освежува, особено во топлите месеци. Сепак, консумирањето лимонада се препорачува во текот на целата година бидејќи лимоните се достапно овошје.
Каде настанува проблемот: Шеќер во лимонадата – да или не?
Повеќето рецепти за лимонада вклучуваат додаден шеќер. Сепак, токму овој додаток го менува нутритивниот профил на пијалокот.
Според Светската здравствена организација (СЗО), уделот на слободни шеќери не треба да надминува 10 проценти од вкупниот дневен енергетски внес, а идеално е да биде под 5 проценти.
Американското здружение за срце (American Heart Association) препорачува жените да не консумираат повеќе од 24 г, а мажите, не повеќе од 36 г додаден шеќер дневно.
Истражувањата покажуваат дека прекумерниот внес на шеќер, особено преку засладени пијалаци, го зголемува ризикот од дебелина, дијабетес тип 2, срцеви заболувања и расипување на забите. Со други зборови, кога додаваме шеќер во лимонадата, тој преминува во категоријата засладени пијалаци, чии негативни ефекти врз здравјето се добро познати.
Како шеќерот во лимонадата влијае на нашето тело
Заби
Комбинацијата на киселина од лимони и шеќер го забрзува распаѓањето на забната глеѓ и го зголемува ризикот од расипување на забите.
Метаболизам
Вишокот шеќер го зголемува нивото на гликоза во крвта и може да придонесе за инсулинска резистенција.
Телесна тежина
Пијалаците засладени со шеќер се богати со калории, што придонесува за зголемување на телесната тежина на долг рок.
Нутритивна вредност на пијалаците
Секоја лажичка шеќер ги намалува вистинските нутритивни придобивки од лимонадата и нејзиниот „здрав“ статус се губи.
Направете поздрава лимонада
Најздравата верзија на лимонада е онаа без додаден шеќер или со минимални количини шеќер. Наместо шеќер, можете да додадете неколку листови од нане или парчиња краставица, мед (но во мали количини) или газирана минерална вода.
На овој начин, лимонадата ги задржува своите природни својства: витамин Ц, антиоксиданти и хидратантни ефекти, без ризици од прекумерен шеќер.
Значи, лимонадата е здрав и корисен пијалак сè додека не додаваме премногу шеќер во неа. Според научни извори, најдобро е да се пие незасладена или малку засладена лимонада, бидејќи само тогаш го задржува својот статус на „здрав пијалок“. Со други зборови: лимон, да, шеќер во траги или воопшто.