Медитеранска салата со леќа, вистинска протеинска бомба

Фото: Pexels
28

Убаво е кога целиот оброк го имате во една чинија. Не ви требаат уште куп додатоци наоколу бидејќи е сѐ тука, во таа иста длабока чинија

Состојки:

За преливот:

Сок од 2 големи лимони
1 до 2 чешниња лук (ситно исечкани или згмечени)
Сол и бибер по вкус
1/2 лажичка чили
80 мл екстра девствено маслиново масло

За салатата:

1 чаша зелена леќа (добро исплакната)
1 ловоров лист
1 голема краставица (исечена на големи парчиња)
2 пиперки, исчистени и исечкани
2 млади кромиди, ситно исечкани
една шака свеж магдонос, ситно исечкан
една шака свежо нане, ситно исечкано

Подготовка:

Во тенџере, ставете ја исплакнатата леќа со ловоровиот лист. Прелијте со вода така што ќе ја покрие леќата за неколку сантиметри. Гответе на средна температура додека леќата не омекне, но да не омекне и да не се распадне (околу 20-25 минути). Исцедете, отстранете го ловоровиот лист и оставете да се излади.

Во мал сад, измешајте сок од лимон, лук, сол, бибер и чили. Постепено додавајте маслиново масло, мешајќи постојано додека не се соедини.

Во голема чинија измешајте ја изладената леќа, краставицата, пиперката, кромидот, магдоносот и нането. Прелијте со преливот и нежно промешајте.

Оставете ја салатата да отстои најмалку 15-20 минути пред сервирање за да се спојат вкусовите. Може да се чува и во фрижидер подолго време, што ја прави одличен оброк за носење.

Можете да ја јадете оваа салата како оброк или како прилог со печено месо или риба.