Меѓуоброци кои се идеални за намалување на холестеролот

Фото: Pexels
41

Еве неколку вкусни идеи за меѓуоброци кои можат да помогнат во намалувањето на холестеролот.


Кога нивоата на ЛДЛ (лош) холестерол стануваат превисоки, тоа може да доведе до натрупување на плаки во вашите артерии, зголемувајќи го ризикот од срцев и мозочен удар.

Но, добрата вест е дека едноставните промени, како што е вклучувањето закуски богати со растителни влакна и други хранливи материи во вашата исхрана, можат да помогнат во намалувањето на холестеролот и подобрувањето на целокупното здравје на срцето.

Еве неколку идеи за меѓуоброци кои можат да помогнат во намалувањето на холестеролот.

Овесна каша

Овесот е богат со бета-глукан, вид растворливи влакна кои помагаат во намалувањето на ЛДЛ холестеролот со намалување на неговата апсорпција во цревата. Истражувањата покажуваат дека редовната консумација на овес може значително да ги намали и вкупниот и ЛДЛ холестеролот, правејќи ја овесната каша здрава закуска за срцето.

Лесно можете да подготвите овесна каша претходната вечер, така што секогаш ќе имате хранлива закуска за да уживате кога ќе огладнете. Друга предност е што за уште повеќе придобивки можете да додадете во вашата овесна каша и друга храна што го намалува холестеролот, како што се чиа семето и меленото ленено семе.

Јаткасти плодови и семки
Јаткастите плодови и семките, како што се бадемите, семките од тиква и оревите, се полни со соединенија за намалување на холестеролот, како што се растворливи влакна и полинезаситени масни киселини (PUFAs). Растворливите влакна ја намалуваат апсорпцијата на холестеролот и го зголемуваат неговото излачување, додека PUFAs ја намалуваат синтезата на холестерол.

Јаткастите плодови и семките исто така обезбедуваат други хранливи материи здрави за срцето, како што е магнезиум, кој е неопходен за регулирање на крвниот притисок. За брза, но задоволувачка ужина, комбинирајте јаткасти плодови, семки и незасладено суво овошје.

Печен наут
Наутот е одличен извор на влакна за намалување на холестеролот (содржи 12,5 грама влакна по чаша). Покрај високата содржина на влакна, наутот обезбедува фитонутриенти како изофлавони и сапонини. Изофлавоните дејствуваат како антиоксиданти кои можат да помогнат во спречувањето на натрупување на плаки во артериите, додека сапонините се врзуваат за холестеролот и ја намалуваат неговата апсорпција во цревата.

Хумус и зеленчук

Хумусот се прави од наут, таан и маслиново масло, кои обезбедуваат хранливи материи за намалување на холестеролот. Наутот и таанот обезбедуваат влакна, додека маслиновото масло обезбедува мононезаситени масти и полифенолни антиоксиданти кои помагаат во намалувањето на LDL холестеролот и го подобруваат целокупното здравје на срцето. Комбинирајте хумус купен од продавница или домашен хумус, со зеленчук за практична и вкусна ужина.

Авокадо
Авокадото е богато со мононезаситени масти, кои можат да помогнат во намалувањето на LDL холестеролот, а воедно да ги зголемат нивоата на заштитен HDL холестерол. Некои истражувања, исто така, сугерираат дека јадењето авокадо може да го намали штетниот вид холестерол поврзан со натрупување на плаки во артериите наречен оксидиран LDL. Авокадото може да се користи како здрава ужина за срцето, како гвакамоле, кое може да се комбинира со зеленчук или крекери од цело зрно.

Парчиња јаболко со путер од бадеми

Парчињата јаболко се добар извор на влакна, при што големо јаболко содржи 5,35 грама влакна. Јаболката се богати со вид растворливи влакна наречени пектин, кои се врзуваат за холестеролот и го спречуваат неговото апсорбирање во цревата. За едноставна, но вкусна ужина, намачкајте ги парчињата јаболко со кремаст путер од бадеми и наросете ги со чиа семки. Влакната, здравите масти и протеините од растително потекло во оваа комбинација ги поддржуваат здравите нивоа на холестерол, а воедно ве одржуваат сити.

Пудинг од чиа семе

Само 30 грама чиа семе содржат 9,8 грама влакна, што ги прави добар избор за намалување на холестеролот. Студиите покажуваат дека консумирањето чиа семе може да помогне во намалувањето на вкупниот и LDL холестерол кај луѓе со високо ниво на липиди во крвта. Исто така, е докажано дека помагаат во зголемувањето на HDL холестеролот, кој го штити срцето.

Измешајте чиа семе со млеко или како алтернатива, со растително млеко и чувајте во фрижидер додека не се згусне до конзистенција слична на пудинг. За да ја заокружите вашата ужина, додадете бобинки, семки и други здрави состојки за срцето.

Салата од туна или лосос на крекери

Конзервираните туна и лосос се богати со омега-3 масни киселини DHA и EPA, кои го поддржуваат здравјето на срцето со намалување на воспалението и намалување на холестеролот. Истражувањата покажуваат дека редовното консумирање риба богата со омега-3 масни киселини може да го намали вкупниот и LDL холестеролот, како и триглицеридите, друга маст во крвта поврзана со поголем ризик од срцеви заболувања. Можете да направите поздрава салата од туна или лосос така што ќе го замените мајонезот со грчки јогурт или авокадо и ќе го комбинирате со крекери од цело зрно или зеленчук.