Мешунка богата со протеини и влакна: Го штити срцето, го подобрува варењето, го стабилизира шеќерот

Фото: Pexels
53

Оваа мешунка е богат извор на полифеноли, кои се поврзани со спречување на дегенеративни болести. Исто така, значително придонесува за внесување на диетални влакна, подобрување на варењето и метаболичките функции.

Вклучувањето на влакната и протеините, кои во последно време, со право, добиваат сè повеќе внимание, навистина може да биде лесно. Имено, една мешунка е одличен извор на растителни протеини, влакна и есенцијални хранливи материи и се препорачува како дел од урамнотежена исхрана.

Станува збор за леќата која потекнува од Југозападна Азија и се смета за една од најстарите култивирани мешунки во светот. Достапна е во различни видови, кои се разликуваат по боја, големина и методи на обработка, а исто така е клучна компонента на вегетаријанската и растителна исхрана.

Видови леќи

Разликуваме неколку сорти на оваа мешунка, од кои секоја има уникатни својства и кулинарска употреба:

Кафеава и зелена леќа: Популарни ширум светот, ја задржуваат својата форма кога се готват.
Црвена леќа: Се распаѓа при варење, има изразен земјен вкус и се користи во индиската кујна.
Црна (белуга) леќа: Исто така има земјен вкус. Благодарение на нејзината црна боја, која останува стабилна и по готвењето, се користи и за правење атрактивен црн намаз, како прилог, за приготвување чорби и за гратинирање јадења и украсување.
Жолта леќа: Обично црвена внатре и често се користи во јужноазиската кујна.

Нутритивен состав

Леќата се смета за функционална храна поради високата хранлива вредност. Една шолја (околу 200 грама) варена леќа содржи:

230 калории
39,9 грама јаглени хидрати
17,9 грама протеини
15,6 грама влакна
Есенцијални микронутриенти како фолна киселина, железо, магнезиум, калиум и цинк

Оваа мешунка е богат извор на полифеноли, кои се поврзани со спречување на дегенеративни болести. Исто така, значително придонесува за внесување на диетални влакна, подобрување на варењето и метаболичките функции.

Здравствени придобивки од леќата

  1. Поддршка на дигестивното здравје

Леќата содржи растворливи и нерастворливи влакна, кои помагаат во варењето и го поттикнуваат редовното празнење на дебелото црево. Високиот внес на влакна е поврзан со намален ризик од запек, а студиите покажуваат дека влакната од храната како што се мешунките, освен што помагаат во варењето, можат да помогнат и во подобрување на работата на срцето, метаболизмот и имунолошкиот систем.

  1. Заштита на здравјето на срцето

Фокусирајте се на конзумирање урамнотежена комбинација од протеини, јаглехидрати, масти и зеленчук за да не го преоптоварите вашето тело со премногу месо во обид да консумирате што повеќе протеини.
Високата содржина на влакна и полифеноли во леќата придонесува за намалување на нивото на холестерол и намалување на ризикот од кардиоваскуларни болести. Истражувањата покажуваат дека консумирањето леќа го подобрува крвниот притисок и липидите.

  1. Регулација на шеќерот во крвта

Истражувањата покажуваат дека високите нивоа на растворливи влакна кои се наоѓаат во мешунките ја задржуваат гликозата од јаглехидратите и го забавуваат варењето. Со други зборови, тоа значи дека тие можат да помогнат во стабилизирање на нивото на шеќер во крвта. Побавното варење спречува ненадејни скокови на гликоза, што е особено корисно за луѓето со дијабетес или отпорност на инсулин.

  1. Управување со тежината

Леќата е нискокалорична, но богата со гореспоменатите влакна и протеини, што го зголемува чувството на ситост и го намалува вкупниот внес на калории. Ова го потврдува истражувањето објавено во Advances in Nutrition, кое сугерира дека консумирањето мешунки е поврзано со помал ризик од дебелина.

  1. Поддршка за имунолошкиот систем

Леќата обезбедува клучни минерали како железо, цинк и селен, кои играат важна улога во функционирањето на имунолошкиот систем. Исто така, неговите пребиотски влакна го поддржуваат здравјето на цревата, што дополнително го зајакнува имунолошкиот одговор.

Начини на подготовка и готвење

Леќата лесно се готви и може да се користи во различни јадења. Најдобрите практики за подготовка на леќа вклучуваат:

Темелно плакнење и отстранување на нечистотии пред готвењето.
Гответе на тивок оган 10 до 40 минути, во зависност од видот на леќата.
Натопување за да се подобри апсорпцијата на хранливи материи и да се намали присуството на антинутриенти.
Избегнувајте додавање сол или кисели состојки пред крајот на готвењето за да се зачува текстурата.
Користење на зачини како ким, куркума и црн пипер за подобрување на варењето.