Млад кромид секој ден? Го намалува притисокот и го зајакнува здравјето на коските

Фото: Pexels
112

Младиот кромид е одличен извор на витамин К, витамин А, витамин Ц и фолна киселина, тој е нискокалорична храна со малку маснотии, но не е најдобар извор на протеини.

Младиот кромид денес е достапен во текот на целата година, но се знае дека е највкусен и најздрав токму сега, во пролет, бидејќи е тоа негова сезона. Младиот кромид е одличен извор на витамин К, витамин А, витамин Ц и фолна киселина, тој е нискокалорична храна со малку маснотии, но не е најдобар извор на протеини.

Младиот кромид содржи малку јаглехидрати
Едно стебленце млад кромид содржи нешто повеќе од 1 грам јаглехидрати, од кои околу половина се од влакна, а другата половина од шеќер. Како и кај повеќето зеленчуци без скроб, младиот млад млад кромид не се мери со гликемиски индекс. Бидејќи пролетниот кромид содржи малку јаглехидрати, не може да се тестира за гликемиски индекс и се претпоставува дека има низок ГИ.

Во врска со ова, се претпоставува дека гликемиското оптоварување, кое ја зема предвид количината што може да се јаде, е многу ниско, што значи дека консумирањето млад кромид не го зголемува шеќерот во крвта.

Според студиите, кромидот има позитивни метаболички ефекти врз луѓето со дијабетес, бидејќи помага во одржување на нивото на триглицериди. Покрај тоа, содржи флавоноиди кои влијаат на нивото на шеќер во крвта и се погодни за луѓе со дијабетес тип 1 и тип 2.

Здравствени придобивки од младиот кромид
Младиот кромид е добар извор на витамин Ц, кој го зајакнува имунолошкиот систем. Содржи антиоксиданти кои помагаат во заштитата од хронични болести, а може да помогне и во намалување на крвниот притисок поради високата содржина на калиум.

Младиот кромид може да го подобри здравјето на коските и да го намали ризикот од остеопороза. Богат е со витамини и најмногу содржи витамин А, Б1, Б2, Б3, Б5, витамин Ц, витамин К и витамин Е.

Редовното консумирање млад кромид има бројни здравствени придобивки:

Богат е со влакна кои се неопходни за цел ден бидејќи влакната ни помагаат да се чувствуваме сити.
Го намалува нивото на холестерол и може да ги намали шансите за дијабетес, срцеви заболувања и други состојби
Помага во борбата против ракот, бидејќи младиот кромид и други зеленчуци од семејството на алиуми може да помогнат во блокирањето на растот на клетките на ракот, особено во желудникот.

Научниците веруваат дека соединението наречено алицин, кое му дава силен вкус на зеленчукот, може да ги спречи клетките да станат канцерогени или да го забави ширењето на туморите.
Ги спречува бактериските инфекции бидејќи екстрактите од младиот кромид, лукот и нивните „роднини“ долго време се користат како лекови. Тие можат да „убијат“ бактерии, габи и вируси. Лабораториските тестови на одредени сорти кромид покажале дека при доволно високи концентрации, некои растенија може да го „убијат“ или да го забават растот на бактериите на салмонела или ешерихија коли.
Го намалува ризикот од болести бидејќи зеленчукот во групата на млад кромид е преполн со фитонутриенти, вклучувајќи хемикалии наречени антиоксиданти кои ги штитат клетките од оштетување. Антиоксидантите во кромидот како што се флавоноидите и полифенолите ги „фаќаат“ слободните радикали – супстанции кои можат да предизвикаат рак, срцеви заболувања и болести кои доведуваат до стареење.
Зајакнување на имунитетот бидејќи младиот кромид е добар извор на витамин Ц и флавоноиди наречени кверцетин. И двете можат да го зајакнат имунолошкиот систем и да му помогнат во борбата против болестите.
Ефикасен е против габична инфекција бидејќи е откриено дека екстрактот од млад кромид може да има потенцијална активност против габата Aspergillus niger. Слично на тоа, различни студии откриле дека екстрактот од кромид може да има потенцијална активност против A. niger и A. parasiticus.
Употреба на млад кромид против воспаленија, имајќи предвид дека младиот кромид може да содржи различни биоактивни компоненти како што се тиосулфинати и капаени кои можат да дејствуваат како антиинфламаторно средство.