Зелениот чај, смелен во прав, се нарекува мача. Тој содржи бројни лековити растителни соединенија и има антиоксидантни својства. Покрај тоа, го забрзува метаболизмот, го смирува умот и го опушта телото, богат е со влакна, хлорофил и витамини, и го подигнува расположението. Бидејќи содржи повеќе кофеин од самиот зелен чај, многу луѓе го користат како замена за кафе.
Мача е јапонски зелен чај во прав кој се користи во јапонските церемонии за чај со векови. Потекнува од истото растение како зелениот чај. Но, се произведува од целиот лист користејќи специфични производни процеси, па затоа содржи поголеми количини на антиоксиданти и лековити растителни соединенија.
Чајот стана многу популарен насекаде низ светот, а многу луѓе го пијат наместо кафе.
Истражувањата открија различни здравствени придобивки поврзани со мачата и нејзините лековити компоненти. Како и зелениот чај, мачата потекнува од растението Camellia sinensis.
Сепак, се одгледува на поинаков начин и има единствен нутритивен профил.
Мача содржи хранливи материи од целиот лист чај, што резултира со поголема количина на кофеин и антиоксиданти во споредба со зелениот чај.
Студиите за мача и нејзините компоненти открија низа придобивки, покажувајќи дека овој чудесен прав може да помогне во заштитата на црниот дроб, да го подобри здравјето на срцето, а дури и да помогне во губењето на тежината.
Мача има бројни лековити својства и содржи многу антиоксиданти кои ги штитат клетките од оштетување. Го забрзува метаболизмот, го смирува умот и го опушта телото, богата е со растителни влакна, хлорофил и витамини, го подигнува расположението и може да ја зголеми концентрацијата. Мача е богата со витамин Ц, селен, хром, цинк и магнезиум, и моментално го намалува холестеролот и шеќерот во крвта.