Може да биде замена за путер, масло, па дури и за јајца: Суперхрана што нутриционистите ја обожаваат

Фото: Pexels
106

Подгответе се, нејзината сезона започнува. Еве и неколку идеи како да ја вклучите во вашата исхрана

Денес секој сака да се храни поздраво, без разлика дали следи антиинфламаторна диета, го зголемува внесот на супернамирници или едноставно сака да јаде сезонски. Добрата вест е дека една храна оваа есен може да ги исполни сите три критериуми. Тоа е тиквата, која оправдано добива многу внимание секоја есен.

– Препорачувам да ја вклучите во вашата исхрана, особено кога ја има во изобилство, бидејќи е вистински нутритивен бисер и исклучително сестрана состојка – вели Џејми Мок, нутриционистка и портпаролка на Американската академија за исхрана и диететика.

Вредни хранливи материи – сојузници на имунитетот и видот

Зошто тиквата е кралица на есенската исхрана? Нутриционистите истакнуваат дека тиквите се богати со растителни влакна, калиум, витамин Ц и бета-каротен – моќни сојузници на нашиот имунитет и вид. Половина чаша пире од тиква е доволна за да ги задоволи, па дури и да ги надмине, вашите дневни потреби за витамин А. Не треба да ги фрлате ниту семките, бидејќи се полни со протеини, влакна, цинк, магнезиум и здрави масти. Освен што е здрава и достапна, достапна е за секого и лесно се подготвува.

Лесно е да се додаде во сите јадења

Иако пирето од тиква е достапно преку целата година, експертите советуваат да дадете предност на свежата тиква на есен.

– Сезонските намирници се берат во нивната најголема зрелост, па затоа се најбогати со витамини, минерали и антиоксиданти во овој период – нагласила Мок. Една од најголемите предности на тиквата е нејзината разновидност, бидејќи подеднакво добро функционира и во солени и во слатки јадења. Можете да ја печете во рерна, да ја додавате во супи и салати, да ја користите во сосови, а исто така и да ја додадете во мафини, колачи или смутија.

Мали трикови на нутриционистите

Нутриционистите исто така предлагаат и некои мали трикови:

Можете да користите пире од тиква наместо путер, масло или дури и наместо јајца во рецептите за колачи. На пример, четвртина чаша пире може да замени едно јајце.
Ако пирето не ви е омилено, секогаш можете да посегнете по семките – тие се одлични како здрава ужина, прелив за салата, па дури и можат да се користат како замена за пињоли во песто.